Léto je tu a s ním i spousta horkých dnů. Pokud marně hledáte trochu osvěžení a milujete meloun, který je dietní a zároveň plný vitamínů, určitě uvítáte následující recepty.
Sdílej článek
1/ Melounové „nanuky“
Meloun dokáže osvěžit sám o sobě, když ho dáte ale řádně vychladit, prokáže vám ještě větší službu. Nejdřív meloun rozkrojte napůl a pak nakrájejte na plátky. Ty pak rozdělte (přihlédněte k velikosti melounu) na třetiny až čtvrtiny a každý dílek napíchněte slupkou na nanukové dřívko. Při konzumaci melounu tímto způsobem jistě oceníte, že většina strávníků zůstane čistá.
2/ Melounový sorbet
Kromě melounu si připravte citron (ideálně bio), cukr krupici a vodu. Nastrouhejte kůru z půlky citronu, nasypte ji spolu s cukrem (100 g) do vody (120ml) a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout a pak smíchejte s rozmixovaným melounem. Na závěr můžete sorbet dochutit citronovou šťávou. Do mrazáku ho dejte na tři hodiny ztuhnout a každých 30 minut promíchejte, aby se netvořily velké melounové kry.
3/ Melounový salát
V tomhle případě se fantazii meze nekladou. Doporučujeme ale ideálně volit exotické druhy ovoce, které nakrájíte na drobné dílky a smícháte s melounovými kostičkami, nejlépe odpeckovanými. Vše důkladně promíchejte a dochuťte šťávou z čerstvého citronu. Pro milovníky sladkého doporučujeme ještě přidat jogurt slazeným medem. A jakou kombinaci ovoce zvolit? Máme ozkoušenou tuto: meloun, mango, nektarinka, banán a pár domácích jahod k tomu.
4/ Sladko-slané jednohubky
Tady doporučujeme spíš některý z druhů cukrového melounu. Nakrájejte meloun na kostičky, každou lehce zakápněte balsamikovou redukcí, překryjte kouskem hezky naaranžovaného proscuitta cruda a dozdobte lístkem máty. Nakonec propíchněte párátkem a snězte dřív než se po jednohubkách zapráší 🙂
5/ Pikantní melounová dobrota
Vydlabejte bezpeckový meloun, nakrájejte jeho dužinu na malé kostičky, na stejné kostičky nakrájejte i jedno větší mango a nadrobno rozkrájejte půlku červené cibule. Vše promíchejte v „misce“ z melounové slupky, zakápněte limetkou a můžete i nastrouhat trochu její kůry. Lehce osolte, nadrobno natrhejte lístky koriandru a jemně dochuťte papričkou jalapeño. Pokud dobrotu servírujete i dětem, papričku vynechte (ale do své porce si ji rozhodně přidejte :)) Před konzumací nechte půl hodiny v lednici a podávejte s tortilla chipsy a zakysanou smetanou.
Přejeme vám dobrou chuť a krásné léto!