Dětská rádia na Pigy.cz

Pochoutka z Moravy: česnekové osúchy

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Osúchy jsou tradiční krajové slané pečivo, které je charakteristické pro Valašsko i Slovensko. Známe ho v různých úpravách, ale nejčastěji v česnekové příchuti. Původně se dělávaly kulaté a sušily na plotně. Dnešní podoba se už trochu liší, ale chutnají stále výborně.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

  • 900 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku cukru
  • vlažnou vodu
  • cca 70 ml oleje + 100 ml oleje na potření
  • 1 hlavičku česneku

Postup:

Droždí rozdrobte do 100 ml vlažné vody s cukrem a nechejte asi 30 minut pracovat.

DSCN2606

Do mouky vmíchejte sůl, přidejte kvásek, 70 ml oleje a postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne polotuhé těsto.

DSCN2608

To nechejte vykynout na dvojnásobek objemu.

DSCN2621

Rozdělte ho na dva díly a každý díl vyválejte na plech vyložený pečícím papírem. Placky nechejte ještě chvíli kynout, potom potřete rozmačkaným česnekem v oleji. Můžete posypat nadrobno nakrájenou anglickou slaninou nebo špekem. Pečte cca 30 minut na 150 °C.

DSCN2623

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor