Tato bylina se v českých zemích začala pěstovat už ve 12. století a bývala velmi populární potravinou. V současné době je dobrou zprávou, že se toto „jídlo chudých“ vrací zpět do českých kuchyní.
Sdílej článek
Jak prospívá pohanka našemu zdraví?
- Semena této přirozeně bezlepkové plodiny jsou zdravá hlavně díky svému vysokému obsahu rutinu, který je důležitý pro správnou pevnost a pružnost cév.
- Obsahuje důležité minerály, vitaminy, vlákninu, 18 různých aminokyselin.
- Samotný rutin podporuje vstřebávání vitamínu C, což je podpůrný prostředek léčbě hemeroidů, křečových žil, snižuje menstruační krvácení a také výskyt modřin.
- Cholin v pohance regeneruje jaterní buňky.
- Konzumace této potraviny snižuje riziko infarktu, trombózy a mozkové mrtvice.
- Pomáhá při žaludečních potížích a ženám trpícím silným menstruačním krvácením.
- Obsah zinku v pohance zvyšuje imunitu organismu hlavně v období chřipek a nachlazení.
Jak na pohanku?
- Pohanku můžeme použít k přípravě příloh, rizot, salátů či k zapékání.
- Pohankovou mouku lze přidávat do buchet, chleba i koláčů. Lahodné jsou také pohankové placky.
- Čerstvá pohanková nať (můžete si ji sami vypěstovat), která je na rutin bohatější než samotné loupané semeno, se přidává do polévek, salátů a pomazánek.
- Vyzkoušejte také lahodné pohankové vločky, které lze přidat do polévek či jogurtů.
- Z této rostliny lze využít každou část: z pohankové slupky a natě se vaří čaj, ale také tvoří náplň relaxačních a nahřívacích polštářků.
Připojujeme recept na pohankové rizoto s houbami. Chutí připomíná tak trochu černého kubu.
Pohankové rizoto s houbami
Ingredience:
- pohanka
- cibule
- olej
- čerstvé nebo sušené houby
- pepř, sůl
- mrkev
- vývar
Postup:
- Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na pánvi do růžova.
- K cibulce přidáme nakrájené čerstvé nebo sušené houby. Pokud používáme sušené houby, namočíme je předem ve vodě.
- Přidáme pepř, sůl, na kostičky nakrájenou mrkev a dusíme pod pokličkou do změknutí.
- Pak přidáme přepranou a scezenou pohanku. Zamícháme a zalijeme směs čerstvým vývarem. Platí, že na 200g pohanky dáme přibližně 400 ml vývaru.
- Vaříme asi 4 minuty. Poté necháme ještě pohanku dojít v teple pod pokličkou.
Dobrou chuť!