Dětská rádia na Pigy.cz

Zdravá pohanka se vrací do české kuchyně

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tato bylina se v českých zemích začala pěstovat už ve 12. století a bývala velmi populární potravinou. V současné době je dobrou zprávou, že se toto „jídlo chudých“ vrací zpět do českých kuchyní.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak prospívá pohanka našemu zdraví?

  • Semena této přirozeně bezlepkové plodiny jsou zdravá hlavně díky svému vysokému obsahu rutinu, který je důležitý pro správnou pevnost a pružnost cév.
  • Obsahuje důležité minerály, vitaminy, vlákninu, 18 různých aminokyselin.
  • Samotný rutin podporuje vstřebávání vitamínu C, což je podpůrný prostředek léčbě hemeroidů, křečových žil, snižuje menstruační krvácení a také výskyt modřin.
  • Cholin v pohance regeneruje jaterní buňky.
  • Konzumace této potraviny snižuje riziko infarktu, trombózy a mozkové mrtvice.
  • Pomáhá při žaludečních potížích a ženám trpícím silným menstruačním krvácením.
  • Obsah zinku v pohance zvyšuje imunitu organismu hlavně v období chřipek a nachlazení.

Jak na pohanku?

  • Pohanku můžeme použít k přípravě příloh, rizot, salátů či k zapékání.
  • Pohankovou mouku lze přidávat do buchet, chleba i koláčů. Lahodné jsou také pohankové placky.
  • Čerstvá pohanková nať (můžete si ji sami vypěstovat), která je na rutin bohatější než samotné loupané semeno,  se přidává do polévek, salátů a pomazánek.
  • Vyzkoušejte také lahodné pohankové vločky, které lze přidat do polévek či jogurtů.
  • Z této rostliny lze využít každou část: z pohankové slupky a natě se vaří čaj, ale také tvoří náplň relaxačních a nahřívacích polštářků.

Připojujeme recept na pohankové rizoto s houbami. Chutí připomíná tak trochu černého kubu.

Pohankové rizoto s houbami

Ingredience:

  • pohanka
  • cibule
  • olej
  • čerstvé nebo sušené houby
  • pepř, sůl
  • mrkev
  • vývar

Postup:

  1. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na pánvi do růžova.
  2. K cibulce přidáme nakrájené čerstvé nebo sušené houby. Pokud používáme sušené houby, namočíme je předem ve vodě.
  3. Přidáme pepř, sůl, na kostičky nakrájenou mrkev a dusíme pod pokličkou do změknutí.
  4. Pak přidáme přepranou a scezenou pohanku. Zamícháme a zalijeme směs čerstvým vývarem. Platí, že na 200g pohanky dáme přibližně 400 ml vývaru.
  5. Vaříme asi 4 minuty. Poté necháme ještě pohanku dojít v teple pod pokličkou.

 

Dobrou chuť!

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor