Dětská rádia na Pigy.cz

Posilujte imunitu! Zkuste třeba sirup z rýmovníku

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

V minulém článku jsme se zabývali otužováním, vhodným oblečením i správnou hygienou pro předcházení nemoci. Tentokrát si povíme něco o dalším důležitém faktoru: zdravé stravě.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Připomeňte si tipy, jak předcházet dětským nemocem.

Kvalitní strava a přísun vitamínů

Vhodná a kvalitní strava je pro posílení obranyschopnosti organismu velmi důležitá. Pokud máte pocit, že dostatečný přísun vitamínů a dalších užitečných látek získáte pojídáním různých doplňků stravy a dál se o nic starat nemusíte, přehodnoťte svůj postoj.

Mnohem lepší je dávka ovoce a zeleniny. A nemusí to být zrovna borůvky importované z Nového Zélandu nebo rajčata, která občas v zimě chutnají jako kedluben. Vsaďte na vitamínové bomby našich babiček, dostupné i přes zimu: kyselé zelí, kořenovou zeleninu, brambory nebo červenou řepu. Skvělou volbou je kvašená zelenina ve formě pickles nebo kimchi a sušená jablka nebo hrušky.

Při různých virózách i jako prevence pomáhají česnek, cibule a zázvor. Česnek je považován za výborné přírodní antibiotikum a imunitu dokáže doslova nakopnout. Můžete ho zkusit žvýkat i syrový, ale děti tuto terapii nejspíš odmítnou a ani váš manžel či kolegové pravděpodobně nebudou úplně nadšeni. Uvařte proto kotel pořádné česnekačky nebo cibulačky.

Bezva dvojka: zázvor a rýmovník

Výbornou volbou je také popíjení zázvorového čaje. Místo kupování pytlíků v krabičce si připravte opravdový domácí zázvorový čaj: kořen zázvoru oloupejte, nastrouhejte na struhadle, vložte do sítka na čaj a zalijte vařící vodou. Pak ochuťte medem. Dlužno říct, že děti obvykle silný a štiplavý zázvorový čaj příliš neoblibují, ale třeba máte doma exempláře, které se s ním dokážou vypořádat.

Hodí se pěstovat rýmovník, zajímavou rostlinku, která nejenže odpuzuje komáry a moly (takže se hodí i v létě), ale především funguje jako léčivka při nachlazení, a to díky svým vonným silicím. Dá se používat zevně i vnitřně. Utrhněte pár lístků, promněte je nebo rozmačkejte a čichejte. Můžete také uvařit čaj, stačí utrhnout pár lístků a zalít je vařící vodou. Výborný je rovněž sirup z rýmovníku.

Na jaře a v létě si nezapomeňte natrhat listy jitrocele a na další podzim a zimu připravit jitrocelový sirup, jenž skvěle pomáhá při kašli.

A jak si uvedené sirupy připravit? Samozřejmě přinášíme i recepty.

Rýmovníkový sirup

Rýmovníkový sirup můžete vyrábět za tepla i za studena. Sirup vyráběný za tepla déle vydrží, ale obsahuje méně prospěšných látek. Proto vám doporučíme vyrábění za studena, které je šetrnější. Sirup sice tak dlouho nevydrží, ale pokud vás trápí časté nemoci, spotřebujete ho rychle tak jako tak.

Budete potřebovat:

  • více než 50 lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru
  • citronovou šťávu a plátky citronů

Postup:

  1. Do sklenice vrstvěte nakrájené lístky rýmovníku, posypejte je cukrem, zakápnete šťávou a přidejte plátky citronů.
  2. Tak pokračujte, až bude sklenice plná, nahoře by měla být vrstva cukru.
  3. Sklenici uzavřete a nechte stát za oknem. Obsah občas promíchejte a promačkejte.
  4. Po 2 až 3 týdnech bude sirup hotový, stačí ho přecedit a uchovávat v chladu a na neosvětleném místě, ještě lépe v lednici.

Jitrocelový sirup

Výroba jitrocelového sirupu je podobná. Nachystejte si listy jitrocele a cukr v poměru 3/5 listů, 2/5 cukru. Listy omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Do sklenice vrstvěte střídavě listy a cukr. Utlačujte, aby ve sklenici nebylo příliš mnoho vzduchu. Naplněnou sklenici uzavřete a nechte stát například nahoře na kuchyňské lince či na jiném teplém místě. Pokud se vám zdá, že ve sklenici je i tak mnoho vzduchu a lístky nejsou dost upěchované, můžete je nahoře zatížit těžší věcí (například čistým kamenem).

Sirup pravidelně kontrolujte, za 5-7 dní už může být hotový (někdy to trvá trochu déle). Hotový sirup sceďte a uchovávejte v uzavřené sklenici nejlépe v lednici. Zbylé cukrové lístky nevyhazujte, zalijte je vařící vodou a budete mít skvělý čaj.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor