11
Pokud rádi vyrážíte do přírody, určitě jste si už všimli obrovské spousty mirabelek, které rostou snad úplně všude. Co takhle vzít malé pomocníky, košík nebo tašku a udělat si zásoby na zimu v podobě lahodné marmelády?
Sdílej článek
11
Budete potřebovat:
- 1 kg mirabelek
- 1 lžička kyseliny citronové nebo šťáva z jednoho citronu
- cukr podle chuti (krystalový nebo třtinový, sladit můžete klidně i stévií)
- 1 balíček pektogelu
Postup:
- Mirabelky mají jednu obrovskou nevýhodu – pecka nejde v syrovém stavu oddělit, proto je nutné nejdřív mirabelky očistit od stopek a lístků a povařit. Zhruba po půlhodině by měly být mirabelky rozvařené. Nechte je vychladnout, abyste si nepopálili ruce, a ovoce odpeckujte. Buď ručně nebo je propasírujte přes síto s velkými otvory.
- Smíchejte pektogel s cukrem, mirabelky v sobě nemají moc cukru, proto je lepší přidat cukru víc, ale záleží jen na vaší chuti. Vypeckované mirabelky dejte do hrnce a začněte vařit. Přidejte lžičku kyseliny a cukr opatrně nasypte do ovoce, povařte zhruba deset minut.
- To, že je marmeláda hotová, poznáte tak, že na talířek kápnete trochu směsi a necháte chviličku vychladnout. Když talířek nahnete a směs nesteče, je hotovo. Pro chuť můžete přidat také levanduli nebo kousek zázvoru, na ten ale opatrně, aby děti neštípal, až si budete pochutnávat třeba na palačinkách s touto úžasnou mirabelkovou marmeládou.
_tip_