Knedlíky, brambory, rýže, těstoviny. Jako přílohu k obědu používáme stále dokola tytéž suroviny. Což takhle dát si změnu a vyzkoušet něco méně tradičního? Nebojte se, maximálně to ochutnáte jen jednou a vrátíte se k osvědčenému, v lepším případě objevíte nové chutě a vaření vás začne (ještě více) bavit.
Sdílej článek
Pšenice nemusí mít jen podobu kolínek
Bulgur
Celozrnná nalámaná předvařená pšenice, která je vynikající nejen jako příloha, ale i jako hlavní surovina např. do salátu nebo zavářka do polévky, příp. lze bulgurem částečně nahradit maso v sekané. Příprava není složitá, obvykle se vaří cca 15 minut v horké vodě stejně jako těstoviny. Sehnat tuto pochoutku libanonské kuchyně také není obtížné, k dostání je v běžných obchodech s potravinami.
Kuskus
Základní potravina severoafrické kuchyně u nás už docela zdomácněla. Oblíbená je hlavně pro jednoduchou přípravu, kdy jej stačí zalít horkou vodou a nechat nabobtnat. Ideální je ho ještě před zalitím dochutit libovolným kořením či bylinkami. Do hotového kuskusu lze vmíchat zeleninu nebo maso, příp. podávat s mořskými plody. Tato surovina je ale vhodná i pro přípravu sladkých pokrmů s ovocem, rozinkami nebo tvarohem. K dostání je také v běžné síti obchodů.
Příloha cévám prospěšná
Pohanka
Buď ji máte rádi, nebo nemáte, šanci si ale zaslouží. Bylina neobsahující lepek je významným zdrojem rutinu, který pomáhá při léčbě hemeroidů nebo křečových žil. Tato zdravá surovina prospívá i při psychické námaze, při přípravě chce ovšem trošku cviku. Někdy stačí pohanku krátce povařit a nechat pod pokličkou odstát, jindy je potřeba vařit delší dobu, návod je vždy na obale a k dostání je v prodejnách zdravé výživy, někdy v běžných obchodech.
Ještě více se odvažte
Quinoa
Poslední dobou velmi oblíbená surovina i pro své využití ve veganské kuchyni. Atraktivita této pochoutky lehce zvedla její cenu, přesto tyto drobné kuličky stojí za pozornost. Může se z nich připravit kaše, hodí se do polévek. Vyrábí se z nich mouka vhodná na chleba i sušenky. Quinou seženete v obchodech se zdravou výživou.
Amaranth
Známe ho i pod rozkošným českým názvem laskavec, kvůli kterému ho stojí za to ochutnat. Bezlepkové kuličky plné bílkovin, vápníku a železa lidé používají už tisíce let. Velmi dobře poslouží nejen jako příloha, ale také jako kaše nebo zavářka do polévky. Amaranth zvolte jako přílohu, máte-li dost času na přípravu, je třeba jej vařit cca 30 minut. I poté bude křupavý, to je ale správně, vařením nezměkne. Pokud budete chtít tuto surovinu použít do polévky, počítejte s tím, že velice zhoustne. Použijte tedy jen malé množství. Jako přílohu vařte ve vodě v poměru 1:6, na přípravu kaše bude stačit 1 díl amaranthu nasypat do tří dílů tekutiny. K dostání je v prodejnách se zdravou výživou.
Návrat ke klasice
Čočka a fazole
Každý tyto luštěniny bohaté na bílkoviny zná, ne každý je má rád. Možná je to přípravou, protože čočka se nemusí podávat pouze nakyselo s chlebem. Je ideální pro vegetariánskou kuchyni, protože její obsah bílkovin se pohybuje kolem 26 %. Čočkový salát, případně čočku jako přílohu samotnou nebo v kombinaci třeba s rýží by měl ovšem do jídelníčku alespoň občas zařadit každý. Uvařenou čočku stačí ochutit solí, pepřem a vinným octem, smíchat např. s nastrouhanou mrkví nebo nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem a dále s ní pracovat dle fantazie. O něco méně (ale stále dost) bílkovin mají fazole, mají také minimum tuku a poměrně dost sacharidů. Jako příloha k masu jsou netradiční, v jakékoliv úpravě si ovšem místo na stole zaslouží.
Batáty
Máte-li rádi brambory, sladké batáty by vám mohly rovněž chutnat. Příprava je stejně jednoduchá, chuť odlišná. Na talíři jsou batáty příjemným zpestřením. Mají cca o polovinu vyšší energetickou hodnotu než obyčejné brambory.
Jáhly a polenta
Jahelník je vynikající pochoutka. Příprava zabere delší chvíli, ale jednou za čas stojí za to se do jeho výroby pustit. Jáhly jsou vhodnější právě na nákyp nebo na kaši než na přílohu, ale i tak je možné je využít. Stejně jako rýži, která jáhly z našich jídelníčků vytlačila. Žádný lepek, zato vláknina a minerální látky. Kuličky prosa – jáhly, je potřeba před vařením propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily hořké chuti, pak je ale např. jáhlová kaše s rozinkami, posypaná drcenými slunečnicovými semínky, zdravou snídaní, kterou můžete bez výčitek nabídnout i dětem. Jáhly jsou k dostání v běžných prodejnách stejně jako polenta, kukuřičná krupice. Vhodná je na přípravu kaše nebo přílohy. Je možné ji ochutit přidáním např. česneku, sýra, bylinek atp., případně posypat skořicí, kakaem a ochutit máslem, vaříte-li kaši. Polenta je bohatá na bílkoviny, vlákninu i vitamíny. Jednoduchý návod je vždy na obale, polenta se krátce vaří do zhoustnutí (může se vychladit ve formě, tím jí dáte požadovaný tvar).
_tip_