Těhotná žena by neměla za týden sníst více než 300 gramů rybího masa, ale podle výzkumů, ženám, které tento limit překračovaly, se rodily chytřejší děti. Tak a teď porodní bábo, raď!
Sdílej článek
Na dovolené ve Španělsku jsem se začala zajímat o to, jaké ryby a mořské plody mohu jíst, protože, jak je známo, v některých se může ukrývat veliké množství těžkých kovů, ale nejíst na jihu tamější delikasy by byla veliká škoda. Pročetla jsem si několik studií a už tam se názory značně rozcházely. Vycházelo z nich zajímavé rezimé, a sice: Těhotná žena by neměla za týden sníst více než 300 gramů rybího masa, ale podle výzkumů, ženám, které tento limit překračovaly, se rodily chytřejší děti. Tak a teď porodní bábo, raď!
Žraloka ne, sardinky jednou týdně, tresku kdykoliv..
Ani tento zvláštní a úsměvný rozkol mě ještě neodradil a dále jsem pátrala. Zabrousila jsem i na různá diskuzní fóra, což je bezedná studnice všech možných i nemožných rad. Jenom názory na krevety by zde v tištěné formě vydaly na několik objemných svazků. Manžel mi na základě oficiálních doporučení anglického NHS (National Health Service) dokonce sestavil seznam velmi zdravých, bezpečných i pro těhotné nebezpečných ryb. Žraloka ne, sardinky jednou týdně, tresku kdykoliv… Do obchodu jsem tedy chodila se seznamem v ruce a dlouhou dobu váhavě postávala u chladícího pultu než jsem ukázala na tu nejbezpečnější rybu.
Hlavně nejez houby!
O pár dní později nás známí, shodou okolností oba velmi uznávaní lékaři, pozvali na večeři do restaurace. Na menu bylo nepřeberné množství ryb a mořských plodů, a tak jsme s manželem poprosili o radu. Co by mi odborníci s ohledem na můj stav doporučili? Jaké překvapení bylo, když mávli rukou a řekli: „Ryba jako ryba. Hlavně nejez houby!!“ To byl ten okamžik, kdy jsem si uvědomila, že už o žádné další rady nestojím. Objednala jsem si dorádo. Tu smím jednou týdně. A byla to ta nejlepší pochoutka, jakou jsem kdy jedla.
(mS)