Dětská rádia na Pigy.cz

Seznamte se s valašskou specialitou – pohankovým kontrabášem

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vzhledem k tomu, že Valašsko nebylo úrodným krajem, nebyla zde ani příliš bohatá a pestrá strava. Ta se především skládala z brambor a zelí, případně potom i z pohanky. Vznikaly zde jednoduché recepty, které ovšem léty na své kráse neztratily. Zkuste si připomenout jeden, který je s tímto krajem neodmyslitelně spjatý – pohankový kontrabáš.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

  • asi 400 g pohanky kroupy
  • 250 g brambor
  • trochu sádla
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g uzeného masa
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve oškrábejte brambory a uvařte je v osolené vodě.
  2. Pohanku zalijte horkou vodou, nechejte chvíli odstát, vylijte, propláchněte pod studenou vodou, osolte a dejte vařit.
  3. Cibuli oloupejte nadrobno nakrájejte a na sádle osmažte, po chvíli přidejte oloupaný a pokrájený česnek, sůl, pepř a vařené brambory i s vodou a rozmačkejte je.
  4. Nakonec přidejte nakrájené povařené uzené maso a pohanku.
  5. Podávejte s chlebem ještě teplé.

 

Tip: Budete-li používat kvalitní pohanku, není ji potřeba zpařit, stačí jen uvařit. Kvalitní pohanku najdete v pohankovém mlýně na Valašsku, kde se poctivé mlynářské řemeslo dědí z generace na generaci.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor