1
V dobách našeho dětství před Vánocemi praskaly balkóny ve švech pod náporem vánočního cukroví. Doba se ale změnila a nejen klasické recepty na hlavní jídla, ale i ty na vánoční cukroví mohou být diametrálně odlišné. Každý si chce sice o svátcích dopřát nějakou sladkost, ale také nechce, aby po nich ručička na váze ukazovala stále vyšší a vyšší cifry. Zkuste během letošních Vánoc tyto zdravější verze cukroví, třeba se některé z nich stanou stejně tradičními, jako ty od našich maminek a babiček.
Sdílej článek
1
Ovesné placičky
Budete potřebovat:
- 300 g ovesných vloček
- 50 g třtinového cukru
- 100 g Jihočeského másla
- 100 g javorového sirupu
Postup:
- Z uvedených ingrediencí vypracujte vláčné těsto, z něhož tvořte malé placičky.
- Ty pokládejte vedle sebe na pečicí papír a pečte v mírně zahřáté troubě (asi 150 C) dozlatova, asi 20 minut.
Jáhlové hrudky
Budete potřebovat:
- 200 g vařených jáhel
- 50 g rozinek
- 50 g strouhaného kokosu
Postup:
- Jáhly propláchněte, zalijte několikrát horkou vodou a zceďte. Nakonec jáhly zalijte vodou a dejte vařit.
- Rozinky propláchněte pod horkou vodou a rozmixujte na kaši.
- Do vychladlých jáhel přidejte rozinky a kokos a tvořte kuličky, které pečte na 150 C na plechu vyloženým pečicím papírem 20-25 minut.
_tip_