Francouzský koláč quiche je v Česku stále populárnější. A není divu, je jednoduchý, sytý, ale především neuvěřitelně chutný. Vyzkoušejte naši verzi se špenátem a sýrem a určitě mu propadnete i vy.
Sdílej článek
Budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 180 g vychlazeného Jihočeského másla nakrájeného na kostky
- ½ lžičky soli
- 1-2 lžíce studené vody (pokud bude potřeba)
Na náplň:
- 3 vejce
- 200 ml Jihočeské smetany ke šlehání
- 50 g Balkánského sýra bez příchutě
- 150g Jihočeské Nivy 50%
- snítka pažitky
- 200 g listového špenátu
- 2 střední rajčata nebo 8 cherry rajčátek
- sůl
- pepř
V míse rychle prsty zpracujeme mouku a kousky másla tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček. Pozor, je důležité těsto nepřepracovat. Přidáme sůl. Studenou vodu přidáme podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule, kterou dáme do fólie na hodinku odpočinout do chladu. Mezitím rozehřejeme troubu na 190 °C a připravíme si náplň. Spaříme listový špenát, aby zmenšil svůj objem, a necháme z něj vykapat vodu. Nakrájíme pažitku a rajčata. Oba sýry nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na menší kusy a v misce smícháme smetanu s vejci. Osolíme a opepříme. Vychlazené těsto vyválíme do tenké kulaté placky a vložíme jej do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Těsto propícháme po celé ploše vidličkou, vyložíme jej pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži, aby se těsto během pečení nenafouklo. Dáme předpéct na 10 minut do trouby. Poté pečící papír s fazolemi vyndáme a necháme těsto ještě 5-10 minut péct v troubě bez náplně. Předpečený koláč vyndáme, poklademe špenátem, pažitkou, rajčaty a polovinou sýra a zalijeme je vaječnou směsí. Vše svrchu posypeme druhou polovinou sýra a koláč vrátíme zpět do trouby na dalších 30-40 minut. Koláč po upečení nechte vychladnout.
Dobrou chuť!
_tip_