Nejlepší je připravovat pokrmy ze sezonních surovin, na tom se asi všichni shodnou. Druhá polovina léta je ale také ve znamení zavařování a zpracovávání produktů ze zahrádek. Není třeba držet se pouze osvědčených marmelád a kompotů, můžeme také trochu experimentovat.
Sdílej článek
V těchto dnech dozrávají švestky, tady jsou tři tipy na jejich zpracování.
1/ Švestkové bonbony
Budete potřebovat:
- 1 kg vypeckovaných švestek
 - 1,5 dcl bílého suchého vína
 - 1 čajovou lžičku práškové želatiny (přírodního citrusového pektinu)
 - 1/2 hrnku třtinového cukru
 - 1 hrnek sypkého cukru krupice
 
Příprava:
- V hrnci přiveďte k varu pokrájené švestky a víno, zakryjte poklicí a za občasného míchání nechte na mírném ohni vařit cca 15–20 minut, dokud nebude ovoce měkké. Propasírujte do kastrolku přes hustý cedník.
 - V misce smíchejte želatinu či pektin se třtinovým cukrem a nechte odstát.
 - Mezitím pomalu na mírném ohni redukujte švestkové pyré, až bude trošku lepkavé. Přibližně 15 minut.
 - Odstavte z ohně a pomocí šlehací metličky vmíchejte směs cukru a želatiny či pektinu.
 - Směs dejte znovu na mírný oheň a vařte přibližně dvě minuty, dokud se cukr úplně nerozpustí, poté ji přiveďte k varu a vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem a lehce vytřeným olejem. Plech nechte nezakrytý na chladném místě 24 hodin.
 - Následně překlopte želé na cukrem vysypaný tác nebo další plech a nechte opět 24 hodin odležet na chladném místě.
 - Jako poslední krok vykrájejte z želé bonbony pomocí vánočních vykrajovátek. Přikryté v lednici vydrží cca tři týdny.
 
Zapečené švestky
Budete potřebovat:
- ½–¾ hrnku třtinového cukru
 - 4 hrnky pokrájených čerstvých švestek
 - 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo instantní tapiokové mouky
 - 1 lžička pomerančové kůry
 - špetku skořice
 - 1 hrnek polohrubé mouky
 - 50 g másla
 - ½ prášku do pečiva
 - špetku soli
 - ¼ hrnku mléka
 - 1 vejce
 
Příprava:
- Předehřejte troubu na 175 °C, ve středně velké zapékací míse (můžete v jiné míse a následně přendat) smíchejte ¾ cukru, švestky, škrob či tapioku, pomerančovou kůru a skořici.
 - V jiné míse smíchejte zbytek cukru, mouku, prášek do pečiva a sůl.
 - Přidejte měkké máslo pokrájené na kousky a rukama propracujte směs, až z ní budou drobné hrudky.
 - Opatrně vmíchejte mléko a vejce.
 - Velkou lžící pokládejte těsto na ovocnou směs vedle sebe, utvořte 2–3 řady kopečků.
 - Zapékejte cca 35 minut, dokud vrchní vrstva nezhnědne.
 
Švestkové chutney
Budete potřebovat:
- 1 kg vypeckovaných švestek
 - 2 najemno nakrájené cibule
 - 225 g rozinek
 - trošku nastrouhaného čerstvého zázvoru
 - 1 lžičku mleté skořice
 - ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
 - ½ lžičky soli
 - 600 ml bílého vinného octa
 - 400 g cukru krupice
 
Příprava:
- Do velkého hrnce vložte švestky, cibuli, rozinky, zázvor, koření, sůl, ocet a přiveďte k varu.
 - Snižte teplotu, vařte cca 10 minut do změknutí, občas promíchejte. Přidejte cukr, míchejte, dokud se nerozpustí.
 - Vařte cca 20–30 minut, občas promíchejte. Směs by měla být hustá a vláčná.
 - Horké chutney nalijte do čistých suchých horkých sklenic, dobře uzavřete.
 - Skladujte na suchém chladném místě, před ochutnáním nechejte odležet alespoň dva týdny.
 



