1
Po vánočních svátcích jsme plynule přešli do období předsevzetí. Ta mohou být různá. Pokud jde o zdraví, máme zatím ztížené podmínky při výběru vhodného sportu, ale kdo chce, cestu si najde. Do fitka si zatím nezajdeme, ale povánoční odlehčená strava tělu prospěje.
Sdílej článek
1
Není potřeba ohánět se vařečkou jako profík, naopak. Většina receptů na odlehčená jídla jsou překvapivě snadná. Například polévky. Za tímto účelem je ideální nakoupit mrkev, brokolici nebo červenou řepu a překvapí i známá čočková polévka, kterou nezahustíme moukou.
Tady jsou naše dva tipy.
1/ Polévka z červené řepy s mrkví
Budete potřebovat:
- 2 červené řepy
- 2 mrkve
- cibule
- česnek
- zeleninový nebo drůbeží vývar
- sůl
- slunečnicový olej
- koření či bylinky na dochucení dle vlastního výběru
- semínka či ořechy na dochucení
- kokosové mléko na dochucení
Postup:
- Omytou řepu v celku vložíme do pekáče s poklicí a upečeme do měkka. Trvá to cca dvě hodiny. Necháme vychladit, oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kousky, přidáme mrkev, česnek, sůl, případně další bylinky či koření.
- Restujeme cca 7 minut. Přidáme řepu, zalijeme vývarem.
- Rozmixujeme, případně dochutíme.
- Na talíři posypeme semínky a oříšky, můžeme též doladit kokosovým mlékem.
2/ Brokolicový krém
Budete potřebovat:
- 1 brokolice cca 500 g
- 3 – 4 brambory
- zeleninový vývar
- česnek
- cibule
- čerstvé bylinky
- sůl, pepř
- smetana/rostlinná smetana/kokosové mléko
Postup:
- Oloupané nakrájené brambory a omytou brokolici rozdělenou na růžičky uvaříme v páře. Přidáme také oloupaný košťál nakrájený na kousky.
- Připravíme si teplý vývar.
- V hrnci na oleji orestujeme cibuli, česnek, přidáme uvařené brambory a brokolici. Vše prohřejeme, osolíme a opepříme.
- Přendáme do mixéru, zalijeme teplým vývarem a přidáme bylinky podle chuti.
- Rozmixujeme do hladkého krému. Ten můžeme dochutit smetanou či rostlinnou smetanou nebo kokosovým mlékem.