Dětská rádia na Pigy.cz

Velikonoční trhané palačinky

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Květnou neděli jsme si pro vás připravili recept, který má dlouholetou tradici zejména v Rakousku. Trhané palačinky neboli císařský trhanec je oblíbený sladký pokrm, k jehož vzniku se pojí několik zajímavých legend.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak už název napovídá, historie vzniku císařského trhance je spjata s císařem Františkem Josefem I. Údajně totiž císařovna Sissi chtěla svému muži přichystat sladké palačinky, ale jelikož moc neuměla vařit, tak se jí při smažení potrhaly. Císaři však chutnaly natolik, že se na dvoře trhanec začal připravovat pravidelně. Podle jiné pověsti zas Sissi dbala na svoji štíhlou postavu a tak jedla jenom malé porce jídla. Franz Josef tedy požádal kuchaře, aby jí těsto předem natrhaly na malé kousky, a tak císařovna nakonec snědla moučníku více než obvykle.

Náš recept na trhanec je neuvěřitelně snadný, takže ho hravě zvládnout připravit i děti. Přidejte k tomu skořicový cukr nebo jogurt a vaši nejmenší se, stejně jako Sissi, už ke klasickým palačinkám nebudou chtít vracet.

Budete potřebovat:

K podávání

Postup:

Žloutky oddělíme od bílků. V míse promícháme 160 gramů hladké mouky, tři žloutky, špetku soli, jeden sáček vanilkového cukru a 250 ml mléka. Ze tří bílků vyšleháme sníh a jemně ho vmícháme do těsta. Na pánvi necháme rozpustit máslo a do něj posléze naráz vlijeme palačinkové těsto. Palačinka by měla být alespoň 2-3 cm vysoká. Smažíme ji několik minut, aby se její spodní část zbarvila do zlato-hněda, ale hlídáme ji, aby se nespálila. Palačinku poté obrátíme, snažíme se však, abychom ji co nejméně potrhali. Podle potřeby můžeme do pánve přidat další máslo. Palačinku poté rozdělíme dřevěnými či kovovými podběračkami na několik menších kousků a přisypeme skořicový cukr. Trhanec necháme v pánvi ještě na chvíli opékat a karamelizovat a poté odstavíme. Podáváme s Lipánkem nebo s dezertem Tvaroh a Jogurt.

Dobrou chuť!

Děkujeme našim partnerům:

Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.

Chcete se dozvědět víc? Mléčné dobroty z receptu jsou dílem jihočeské mlékárny Madeta, která má více než stoletou tradici a jejíž výrobky si mnozí z Vás pamatují z dětství. To už je velký závazek, a proto v nich nenajdete nic, co do poctivých mléčných výrobků nepatří. Že byste si to chtěli sami ověřit? Nakoukněte pod pokličku výrobních závodů prostřednictvím stránky www.madeta.cz. Přesvědčíte se tak, že koupí mléčných pochoutek s logem Madety vždy volíte mléko nejvyšší kvality, ze kterého vznikají jihočeské sýry, tvarohy, máslo a další produkty připomínající prázdniny u babičky.

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor