Těch pampelišek, co je všude okolo! Proč toho nevyužít a nepřipravit si doma pampeliškový med? Hurá na procházku a nezapomeňte košíky, ale pospěšte si, pampelišky budou brzy odkvétat.
Sdílej článek
Co budete potřebovat:
- zhruba 400 hlaviček pampelišek
- 2 kusy biocitronů
- 2 litry vody
- 1 kg třtinového cukru
Postup:
- Hlavičky opláchněte pod tekoucí vodou, abyste později nezpracovali i broučky, kteří byli v rostlinkách zalezlí. Potom nasypte květy do velkého hrnce.
- Přidejte nakrájený citron včetně kúry a zalijte vodou.
- Vařte zhruba čtvrt hodiny a potom stáhněte z plamene a nechte do druhého dne odstát.
- Další den směs přeceďte přes plátýnko nebo sítko, k tekutině přidejte cukr a na mírném ohni povařte. Uvidíte, že se směs začne zahušťovat.
- Až dosáhne hustota konzistence medu, stáhněte z plamene, naplňte zavařovací, sterilizované skleničky, pevně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru.
- Takhle nechte stát až do doby, než vychladnou. Skladujte na tmavém, chladném místě.
_tip_