Dětská rádia na Pigy.cz

Už jste zkoušeli černou omáčku? Udělejte si z ní nový vánoční zvyk

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mezi tradiční štědrovečerní hrachovou polévku a rybu s bramborovým salátem se u nás v rodině vklínila ještě černá omáčka s vánočkou. Deprimovala mě, protože jednak prodloužila čas strávený u jídla, a jednak mi příliš nechutnala. To se změnilo až v dospělosti. Proto jí mí rodiče vaří rovnou čtyři litry.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak si připravit černou omáčku?

Znám jen hrstku lidí, u nichž je černá omáčka rovněž neoddělitelnou součástí štědrovečerní večeře. Navíc ji každý dělá jinak, někdo přidává sušená jablka, jiný čokoládu, mandle, lískové oříšky, někde se objevuje řepný sirup či dokonce rum. U nás tvoří základ perník doplněný povidly, vlašskými ořechy a dalším sušeným ovocem. Nechte se inspirovat a připravte si ji k vánočce nebo jen tak na ochutnání i vy.

Budete potřebovat (na 2 l omáčky):

  • 100 g tvrdého perníku na strouhání 
  • Kůru z poloviny citronu
  • 2 hřebíčky
  • Menší celou skořici
  • Trošku soli
  • Lžíci másla
  • Lžíci hladké mouky
  • 125 ml sladké smetany
  • Hrstičku vlašských ořechů
  • Hrstičku sušených fíků
  • Hrstičku sušených datlí
  • Hrstičku sušených švestek
  • Hrstičku rozinek
  • 50 ml povidel

Postup:

  1. Do kastrolu nakrájejte perník a zalijte ho vodou, přidejte kůru z citronu, hřebíčky a skořici. Trošku posolte.
  2. Vařte do doby, než se perník rozvaří, a pak omáčku přeceďte přes síto, aby v ní nezůstala citronová kůra a koření.
  3. V kastrůlku vedle z másla a mouky umíchejte jíšku a potom k ní vlijte smetanu. Směs přidejte k perníku a dále vařte.
  4. Fíky, datle a sušené švestky překrojte aspoň na půlku. Vlašské ořechy by v omáčce neměly být ani moc malé, ani velké, ideální jsou čtvrtiny. 
  5. Do omáčky nasypejte vlašské ořechy, fíky, datle, švestky a rozinky. Vařte asi dvacet minut, ať se jíška provaří a ořechy změknou. (Sušené ovoce v omáčce je variabilní, přidejte ho více nebo méně podle své chuti.)
  6. Ke konci vaření přidejte povidla. Omáčku ještě osolte nebo oslaďte podle chuti. 
  7. Omáčka by měla být docela hustá. Je ideální k vánočce nebo jen tak, dá se jíst teplá i studená.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor