Pigymáma ve spolupráci s Madetou a zpěvačkou Kamilou Nývltovou připravila sérii chutných a jednoduchých receptů, které vás inspirují nejen v době adventu, ale budou vás těšit po celý rok. Společně si vychutnáme deset netradičních receptů, ze kterých se vám zaručeně budou sbíhat sliny! Dalším receptem je makovec.
Sdílej článek
Zpěvačka Kamila Nývltová nám jako další představí recept na opravdu makový makovec. Mák je bohatým zdrojem řady minerálů a vitamínů a proto prospívá našemu tělíčku.
Co budete potřebovat:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky mletého máku
- 1 prášek do peciva
- špetka soli
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky Jihočeského plnotučného mléka
- 2 lžíce višňové marmelády
- 1 vejce
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- Jihočeské máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Citronová poleva:
- 3/4 hrnku cukru moučka
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce citronové stavy
Postup:
- Nejprve v mise smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr, mák, prášek do pečiva a sůl. Poté přidáme zbytek přísad včetně nadrcených vlašských oříšků, celé těsto promícháme a vylijeme
na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. - Pečeme na 160 °C asi 40 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
- Na citronovou polevu mícháme v misce všechny suroviny tak dlouho, dokud se krásně nespojí, aby v ní nebyly hrudky. Polevu nalijeme na vychladlý makovec, lehce rozetřeme po celé ploše makovce a necháme zatuhnout. Nemáte-li rádi citronovou polevu, stačí makovec zlehka pocukrovat moučkovým cukrem, i tak bude výborný.
Dobrou chuť!
_tip_
Partner speciálu: