Dětská rádia na Pigy.cz

Vánoční úklid, epizoda druhá: Příprava lednice a špajzu

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Už nyní začíná hon na potraviny, především ingredience pro štědrovečerní tabuli a celé období vánočních prázdnin, včetně Silvestra a oslav Nového roku. Spižírna, lednice, popřípadě sklep, to je alfa a omega vánočních příprav. Stojí za to mít vše dopředu promyšlené, naplánované a uspořádané. Je třeba prozkoumat, jak jsou na tom vaše zásoby jídla a jejich uskladnění, a připravit si bojový plán pečení a vaření. Čím dříve začnete, tím méně budete ve stresu s blížícím se koncem roku.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lednice, postrach kuchyně

Z lednice vše vyndejte. Vyhoďte prošlé potraviny a dejte si tu práci a dobře promyslete, jak jídlo v lednici uložíte. Mytí lednice pak bude úplná hračka. Existuje několik jednoduchých pravidel:

  1. Nakupte si úložné boxy, organizéry a pytlíky vhodné pro uložení potravin. Jejich výběru věnujte dostatečný čas a energii, dnes jich na trhu najdete nepřeberné množství. Organizéry vám nejen usnadní orientaci v lednici, ale hlavně vám pomohou udržet větší čistotu. Pořiďte si dózy nebo pytlíky na ovoce a také boxy do mrazáku. Každý box nebo dózu si polepte štítkem a popište je. Ostatní členové rodiny budou pak vědět, co kam dávat a v lednici jednou provždy skončí anarchie!
  2. Každé patro lednice je vhodné pro určitý typ potravin. Úplně dospodu patří nemyté ovoce a zelenina. Dnes lze zakoupit i různé šikovné pytlíky (např. s včelím voskem), které je udrží déle v dobré kondici. Nad ovoce a zeleninu dejte čerstvé ryby a maso. Vzhledem k možnosti kontaminace s dalšími potravinami je dobré maso dávat do uzavíratelných boxíků. Další patro je vhodné pro salámy, šunky a uzené výrobky, případně vejce. O patro výše, což by mělo být zhruba uprostřed lednice, patří mléko a mléčné výrobky. Úplně nahoře je teplota vhodná pro hotové pokrmy a obecně vše, co je potřeba sníst co nejdříve. Dvířka se hodí pro nápoje, kečupy, omáčky, hořčice, marmelády a různé zavařeniny. Ve dvířkách nahoře bývá organizér pro vajíčka. Já je mám v samostatném košíku zhruba uprostřed lednice nebo vedle uzenin. Vyndávám je z obalu, který může být různě znečištěn a nemá v lednici co dělat. Máslo a margarín dávám buďto do dvířek, nebo k mléčným výrobkům. Máslo by se také mělo vyndávat z obalu a umisťovat do samostatné dózičky.
  3. Nejstarší dopředu, nejčerstvější dozadu. Podobně jako to dělají v obchodech. Jídlo, kterému se blíží datum spotřeby, dejte tak, ať ho vidíte, ať ho máte na očích. Jinak na něj zapomenete a následně jej vyhodíte, což by byla škoda.
  4. Lednici nepřeplňujte. Bude v ní hůře cirkulovat vzduch a jednak vám nebude tak dobře vše chladit, jednak se může jídlo i začít dříve kazit. Lednici plňte cca do 80 % jejího objemu.

Spižírna si také zaslouží průvan

Podobně, jako proběhla čistka a mytí lednice, proveďte to i ve vašem špajzu či jiném úložišti trvanlivých potravin.

V první řadě se zbavte všeho, co je prošlé nebo znehodnocené. Pokud jste si dali tu práci a máte nakoupeno vše nebo většinu věcí, které budete na pečení a vaření na Vánoce potřebovat, umístěte potraviny co nejlogičtěji a nejpřehledněji, opět s použitím úložných dóz a boxů. Inspirace je na internetu k nalezení mnoho, mrkněte třeba na weby usporadejto.cz, usporadanydomov.cz nebo kominky.cz. Na instagramu nebo na youtube.cz najdete stovky zajímavých videí od influencerek, které s vámi rády nadílí své tipy jak, co a kde uložit, co se jim osvědčilo. Stačí zadat vyhledávací dotaz organizace špajzu, organizace lednice a vyjede vám spousty inspirativních videí. Usnadněte si maximálně svou práci a zpříjemněte pobyt v kuchyni. Bude se vám péct a vařit o mnoho lépe a budete z toho mít radost.

Pokud jste ještě v kuchyni neuklízeli (vytírání poliček, organizérů apod.), nelamte si s tím hlavu. Je skvělé si nejprve vše protřídit a mít skutečně jen ty věci, které budeme na nadcházející období potřebovat. Samotný úklid se vám bude dělat mnohem lépe, když dáte pryč vše, co není potřeba. Rovnou můžete při tom i přemýšlet, co kam dát a co nejlogičtěji si uspořádat všechny věci v kuchyni, abyste vše měla po ruce a nemusela např. chodit pro mouku někam do špatně přístupné horní skříňky. Přemýšlejte, jak to vyhovuje VÁM, protože teď budete v kuchyni trávit více času než obvykle. Snažte si vše připravit tak, abyste si ulehčila práci a ušetřila čas, peníze i záchvaty vzteku, když zrovna nemůžete najít ten vanilkový extrakt, který jste přece včera koupila a víte, že tam NĚKDE je.

Přeji vám krásný adventní čas a vězte, že těžko na cvičišti (úklid a organizace), lehko na bojišti (pečení a vaření ve vaší krásně uklizené a zorganizované kuchyni).

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor