Narostli vám na zahradě oranžoví obři, které je už zapotřebí sklidit? Pusťte se směle do toho, a než dětem dovolíte ze všech dýní udělat svítící strašáky, odeberte dva tři větší plody na zpracování, vždyť v kuchyni se dá dýně skvěle využít. Určitě vyzkoušejte klasický recept na dýňový kompot a potom připravte z dýně pro děti něco na mlsání a vyzkoušejte kandovanou dýni.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- dýni
- ocet nebo citron
- cukr
Postup:
- První den dýni vydlabeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, na cca 5 l dýně přidáme šťávu ze tří citronů, zalijeme vodou tak, aby byla dýně ponořená, a necháme 24 hodin stát.
- Druhý den vodu zcedíme, dýni zvážíme a na jeden kilogram dýně dáme 0,5 kilogramu cukru. Dýni zasypeme a opět necháme stát (nepřidáváme vodu, jelikož dýně díky cukru pustí šťávu).
- Třetí den potom hrnec přemístíme na sporák a dýni vaříme, až zesklovatí (déle nevaříme, aby nezměkla a nerozpadla se). Sundáme ji ze sporáku, tekutinu slijeme (dá se použít místo sirupu k pití), rozmístíme na pláty do sušičky a sušíme. Až je dýně suchá – musí být měkká asi jako gumové bonbony –, přesypeme ji do dózy a prosladíme moučkovým cukrem.
- Takto připravené dýňové mlsání je skvělé nejen pro děti, ale i do pečení, kde je potřeba kandované ovoce.
_tip_