Oživte své klasické omáčky na špagety! Zkuste to třeba i bez masa. Množství omáčky vystačí na jeden balíček špaget. Dobře ladí se strouhanou goudou.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (cca 100 g)
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve (cca 150 g)
- 2 plechovky krájených loupaných rajčat nebo 1 kg čerstvých
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce tymiánu
- 1 lžička cukru
Příprava čerstvých rajčat
- Pokud je zrovna sezóna rajčat, vyskládejte rajčata do mísy a zalijte je vroucí vodou, aby byla všechna ponořená. Za minutu slijte a rajčata přelijte pro změnu studenou vodou. Za další minutu vodu vylijte a rajčata ostrým nožíkem oloupejte. Poté je nakrájejte na kousky cca 1×1 cm.
Postup:
- V hrnci rozpalte olej a přidejte cibuli nakrájenou najemno. Restujte na středním plameni 5 minut.
- Přidejte 2 stroužky česneku nakrájené na plátky a restujte další 2 minuty.
- Přidejte najemno nastrouhané mrkve a společně opékejte 5 minut.
- Přidejte obě plechovky rajčat nebo nakrájené kostičky čerstvých rajčat. Osolte. Za občasného míchání vařte. V případě konzervovaných rajčat stačí 10 minut. Pokud použijete čerstvá, vařte 20 minut. Omáčku odstavte.
- Část omáčky odeberte, rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte do hrnce. Přidejte 2 propasírované stroužky česneku a lžíci tymiánu. Pokud je omáčka příliš kyselá, dolaďte chuť lžičkou cukru.
_tip_