Odvěkým symbolem českých Velikonoc je bezesporu velikonoční beránek, který během svátečních dnů bývá nejkrásnější ozdobou slavnostně prostřeného stolu. V naší verzi receptu vám prozradíme, jak upéct (ne)tradičního kakaového beránka, jenž díky kombinaci smetany a másla vydrží dlouho vláčný. Zvládnou ho upéct i úplní začátečníci!
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 125 ml smetany ke šlehání 33%
- 30 g Holandské kakao Dr. Oetker prosáté
- 1 balíček Třtinový cukr citrónový Dr. Oetker
- 5 žloutků
- 200 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 5 bílků
- špetku soli
- 280 g polohrubé mouky
- 1 balíček Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Budete také potřebovat elektrický ruční šlehač a formu na beránka.
Postup:
Na přípravu těsta v kastrůlku smícháme smetanu s kakaem a třtinovým cukrem a za stálého míchání krátce povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. V míse elektrickým ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem a máslem na nejvyšším stupni do pěny. Poté do ní zašleháme smetanu s kakaem. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a zlehka ručně vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu na 160 °C. Beránka necháme asi 20 minut ve formě zchladnout. Poté ho opatrně vyklopíme. Povrch beránka můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo ozdobit světlou či tmavou polevou.
Děkujeme našemu partnerovi: