Klasika – je po Velikonocích a řešíme, co si se všemi těmi vejci natvrdo počít. Vyzkoušejte naše osvědčené tipy na skvělé pochoutky.
Sdílej článek
Zdravý vaječný salát
Budete potřebovat:
- 4 natvrdo uvařená vejce
- ¾ hrnku nadrobno nakrájeného celeru
- ¼ hrnku jogurtu řeckého typu
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžíce čerstvě krájeného kopru
Postup:
- Vajíčka oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Vložte do mísy a přidejte ostatní ingredience.
- Dobře promíchejte a je hotovo.
- Salát jezte buď samotný, nebo například s plátkem chleba.
Avokádovo-vaječná pomazánka
Budete potřebovat:
- 2 zralá avokáda
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 6 lžic majonézy
- ½ lžíce hořčice
- ½ lžíce sušeného česneku
- ½ lžíce sušené cibule
- sůl
- pepř
Postup:
- Oloupejte vajíčka a oddělte bílky od žloutků.
- Avokádo rozpulte, vyjměte pecku (tu si třeba zasaďte, vyroste z ní krásná rostlina!) a polovinu avokáda rozmačkejte v míse.
- Dva žloutky smíchejte s rozmačkaným avokádem a přidejte zbytek ingrediencí. Jestli chcete, můžete přidat podle chuti citronovou šťávu.
- Tuto směs namažte na plátek toustového chleba, klidně ho v toustovači trochu opražte.
- V další míse smíchejte zbytek žloutků a bílků a přimíchejte nadrobounko nakrájený zbytek avokáda. Touto směsí posypte pomazánku a nechte si chutnat.
Vejce plněná tuňákem
Budete potřebovat:
- 6 natvrdo uvařených vajec
- konzerva tuňáka
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce majonézy
- lžička citronové šťávy
- ½ snítky petržele
- sůl a pepř
Postup:
- Natvrdo uvařená vejce oloupejte, rozpulte a vydloubněte z nich žloutek.
- Rozmačkejte ho, smíchejte s ostatními surovinami a touto směsí potom plňte prohlubně.
- Ozdobte drobně nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!
Zdravá vajíčková pomazánka
Budete potřebovat:
- 5 natvrdo uvařených vajec
- sůl
- pepř
- 250 g tvarohu
- podle chuti česnek
- pažitka nebo petrželka
Postup:
- Vše smíchejte, a pokud bude potřeba, přilijte kapku mléka.
- Nechte v lednici odležet, aby se spojily všechny chutě, a podávejte na plátku čerstvého pečiva.
_tip_