Také přijdete domů z nákupu a obsah tašek bez přemýšlení vyskládáte do lednice? Nebo jste překvapeni, že se vám potraviny rychle kazí? Je možné, že do lednice ukládáte i potraviny, které do ní vůbec nepatří. Pojďte se naučit potraviny správně skladovat! Zaručíte jim delší trvanlivost a čerstvost, omezíte plýtvání a chutné budou i po několika dnech uskladnění.
Sdílej článek
Ovoce a zelenina
- Pokud dáváte do lednice rajčata, okurky, cukety, lilky a papriky, děláte první velkou chybu. Jsou to totiž potraviny, kterým se chladem zastavuje proces dozrávání a přícházejí tak o bohatou chuť. Pokud dáte mrkev do lednice, můžete si všimnout, že vám brzy změkne až zgumovatí.
- Cibuli, česneku a bramborám prospěje suché a tmavé místo mimo igelitový pytlík. Umístíte-li tyto potraviny do lednice, podpoříte klíčení, měknutí a vznik plísní. Pokud jste se již někdy setkali se sladkou chutí brambor, je to právě tím, že chlad změní bramborový škrob na cukry.
- Tropické ovoce: mango, avokádo, ananas, papája, citrusy v lednici brzy zčernají, změknou a zplesniví. Nejlépe jim bude v míse na jídelním stole nebo kuchyňské lince. Banány rychleji zhnědnou a ztratí chuť. Banány raději vložte do obyčejného papírového sáčku a uskladněte při pokojové teplotě.
- Ani avokádo do lednice nepatří, pokud nechcete zastavit zrání. Dobře mu bude v otevřených papírových sáčcích. A pokud chcete, aby rychleji dozrálo, položte ho k banánům. Do lednice nedávejte ani bylinky. Vysušily by se a přišly by o svou báječnou chuť. Raději je stejně jako květinu dejte do vázičky s vodou.
- Zelí, kapustu, růžičkovou kapustu, brokolici, jarní cibulku můžete v klidu do lednice uložit. Ředkvičky také, jen je zbavte lístků, které jim zbytečně berou vláhu.
Tip
Bobuloviny jako maliny, jahody nebo borůvky před umístěním do lednice propláchněte vodou s octem v poměru 10:1. Octovou lázní zbavíte ovoce případných zárodků plísně. Všechny ostatní potraviny vkládejte do lednice vždy suché a umývejte až před jejich přípravou. Další chybou je, pokud umisťujete do chladničky ovoce a zeleninu v igelitovém sáčku, ten se vlivem rozdílných teplot rychle zapaří a urychlí zkažení svého obsahu. Nejlepší variantou je potraviny uchovávat v papírových sáčcích, které dokáží okolní vlhkost částečně pohlcovat.
Trvanlivé potraviny
Chlad trvanlivým potravinám jako je kečup a hořčiče neubližuje, ale pokud máte v lednici málo místa, bez problému vydrží i při pokojové teplotě. Med v ledničce rychleji krystalizuje. Pokud chcete, aby vám vydržel co nejdéle tekutý, uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Kvalitní med od včelaře se vám jen tak nezkazí, má téměř neomezenou trvanlivost díky nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukrů.
Káva také není vhodná do lednice, stejně jako čokoláda pohlcuje pachy jiných potravin. Proto kávu skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Do lednice nedávejte ani rostlinné oleje kromě ořechových a konopných, začaly by tuhnout a zakalovat se.
Do lednice nepatří ani chléb. Rychle by vám zvlhnul a ztratil chuť. Po příchodu z pekárny odstraňte igelitový sáček a zabalte jej do utěrky a vložte do chlebníku. Chléb je ale možné uzavřít do vzduchotěsné nádoby nebo pytlíku a zamrazit. Chléb nikdy nerozmrazujte v mikrovlnce, nechte jej povolit při pokojové teplotě.
Maso, ryby, konzervy a mléčné výrobky
Tyto potraviny musí být v lednici vždy. Maso a ryby patří do spodních polic v lednici. Pokud nejsou vakuově zabalené, doporučujeme je položit na talířek nebo misku, aby případná vytékající voda neznečistila lednici. Polici na maso můžete pokrýt jednorázovou antibaketriální podložkou, kterou budete pravidelně vyměňovat.
Je-li konzerva zavřená, můžete ji v klidu nechat ve spíži, ale po otevření skladujte konzervy v chladu.
Co se týče mléčných výrobků, doporučujeme nově přinesené vložit do zadní části lednice a potraviny s kratší dobou trvanlivosti předsunout dopředu. Díky tomu se vyhnete zbytečnému vyhazování jídla. Mléčné výrobky můžete konzumovat ale i po době trvanlivosti, jen zkontrolujte, zda nemají vypouklé víčko a nenesou žádné známky zkažení – špatný vzhled, zápach nebo strukturu.