Jistě nebudu daleko od pravdy, když povím, že pokud je jídlo mdlé a bez chuti, jako první sáhnete po soli. Ano. Bílé krystalky patří k nejčastěji používaným ochucovadlům. Jsou však také skrytou hrozbou nejen pro dospělé, ale i pro děti. Přitom se dá v kuchyni velmi snadno čarovat i bez soli.
Sdílej článek
Chuť na slané není vrozená. Je to naučený zlozvyk, proto chuťové buňky malých dětí sůl vůbec nevyžadují. A pokud některé maminky přeci jen svým ratolestem už od útlého věku jídlo špetku přisolují, měly by mít na paměti, že dítě si na slanou chuť velmi rychle zvyká a může ji pak vyhledávat stále častěji. To s sebou ovšem nese rizika v podobě pozdějších možných zdravotních komplikací v podobě například vysokého krevního tlaku či obezity.
V hlavní roli česnek
V kuchyni si ale vystačíte i bez slánky, nebo jen s minimem solení. Když totiž zvolíte přísady, které dodají pokrmu osobitou, výraznou chuť, už nebude potřeba ho dál solit. A vámi připravené jídlo tak bude i zdravější.
Skvělou náhražkou soli je třeba česnek. Neobejdou se bez něj snad nikde na světa, proto není divu, že je nazýván králem kuchyně. Přidat ho můžete do polévek, salátů či pomazánek, čočky i rýže. Pozor ale, při tepelné úpravě by neměl zhnědnout, protože pak může zhořknout a jídlo to naopak úplně zkazí.
Výraznou chuť zastanou i citrusy nebo broskev
Boj se solí vám pomůže lehce vyřešit i citron. Obzvlášť pokud váš jídelníček sestává především z masa. Když třeba kuřecí na půl hodiny naložíte do marinády z citronové nebo pomerančové šťávy zkombinované s trochou strouhaného zázvoru a medu, výsledek vás mile překvapí. Maso bude nejen šťavnaté a křehké, ale také chuťově výrazné.
Citronovou šťávu místo soli lze použít i do zeleninových salátů, obměnou pak můžou být pomeranče nebo mandarinky, které navíc zlepšují trávení. Zajímavou chuť vám v zeleninových salátech zajistí i broskev. A pokud ji zkombinujete s masem, sůl už možná ani potřebovat nebudete.
Sůl krásně nahradí bylinky
Nepřebernou škálu chutí vykouzlíte i s bylinkami. Každá má nezaměnitelné aroma, které snadno překryje to, že pokrm méně osolíte. Neváhejte je proto používat jak do teplé, tak i studené kuchyně. Jmenujme například pažitku – výborná je na chleba, vůni dodává i těstovinám, salátům, pomazánkám, vynikající je i jako přísada do pokrmů z masa.
- Pokud často používáte bujony, pak byste se měli zaměřit na libeček, kterému se říká bylinkové maggi. Pár jeho zelených lístků dodá jedinečnou chuť vývarům, vynikající je i k pečenému masu, libečkem se báječně ochutí rovněž maso mleté.
- Pokrmy z rajčat, těstoviny, drůbež nebo ryby zase zvýrazní bazalka. V omáčce či domácí paštice vás třeba překvapí ostřejší chuť řeřichy, úžasnou ingrediencí do marinád, na kuře a mořské plody je máta v kombinaci s medem.
- Luxusní bylinkou je také meduňka, obzvlášť ta citronová, která se hodí do salátů, vaječných nebo zapékaných chodů i polévek. Zapomenout nesmíme ani na oregano a majoránku, jež skvělou chuť a vůni vtisknou polévkám, omáčkám, špagetám nebo pizze.
- Seznam bylinek, které by vám v kuchyni rozhodně neměly chybět, tím ale zdaleka nekončí. Mnohé zastane i kopr, tymián, petrželka, rozmarýn, kerblík, koriandr… S bylinkami prostě vedle nikdy nesáhnete. Naopak. Jsou ideální náhradou za sůl, navíc dodají vašemu vaření šmrnc.