Luštěniny jsou stále podceňované a ti mladší z nás nad nimi mnohdy ohrnují nos. Ve skutečnosti jsou ale skvělým zdrojem bílkovin a navíc mohou sloužit jako náhražka masa. Dokonce i v burgerech! Že nevěříte? Vyzkoušejte jejich odlehčenou fazolovou variantu vhodnou i pro děti. Jako přílohu zvolte zeleninové hranolky, nebo zkuste domácí bulky.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na hamburgerové bulky (asi 6 ks):
- 250 g hladké špaldové mouky
- 2 vejce
- 80 ml oleje
- 125 ml mléka
čerstvé droždí - cukr moučka
- semínka dle vlastního výběru
- sůl
Na hranolky:
- 1 celer
- 500 g mrkve
- olivový olej
- sůl
- oregano
Na burgery (6 ks):
- 2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu
- 200 g strouhanky
- 1 cibule
- 1 žloutek
- 50 g vařené quinoy
- italské bylinky dle výběru
- pepř
- sůl
- rostlinný olej
Postup:
Zeleninové hranolky:
- Vyložte plech pečicím papírem. Nakrájejte zeleninu na hranolky a vyskládejte do jedné vrstvy na plech.
- Zakápněte olejem, osolte a posypte oreganem. Pečte 30 minut na 180 stupňů.
Domácí bulky:
- Smíchejte dvě lžíce cukru s vlažným mlékem a přidejte rozdrobené droždí. Uložte na teplém místě, nechte vzejít kvásek a ve velké míse zatím smíchejte ostatní ingredience.
- Až kvásek vzejde, přidejte ho do mísy k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Vzniklý bochánek posypte zlehka moukou, dejte pod utěrku a nechejte na teplém místě hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyndejte na pomoučněný vál, znovu propracujte a rozdělte na 6 stejných dílků. Z každého vytvarujte bulku, kterou položte na plech s pečicím papírem.
- Bulky potřete vejcem, posypejte semínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut, dokud kůrka nezezlátne.
- Každou bulku rozkrojte a před naplněním a podáváním opečte na malé kapce oleje z obou stran do křupava.
Fazolové burgery:
- Fazole sceďte a rozmixujte.
- Přidejte k nim 80 g strouhanky, žloutek, quinou, krájenou cibuli a bylinky. Osolte a lehce opepřete. Vše důkladně promíchejte.
- Nechte vzniklé těsto chvíli odpočinout a poté z něj vytvarujte 6 karbanátků. Zlehka obalte ve zbylé strouhance.
Hotovo! Podávat můžete s barevným salátem a jogurtovým dipem.