Máte chuť trošku zhřešit? Inspirujte se dnešním receptem na pravé domácí langoše z jogurtového těsta. Těsto je možno použít i na pizzu!
Sdílej článek
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 litru mléka
- 5 dkg droždí (kostka)
- 1 prášek do pečiva
- 2 malé lžičky soli
- bílý jogurt valašský (300g)
- olej na smažení
- na ozdobu – česnek, tatarka, kečup, strouhaný sýr
Tip: pro tříčlennou rodinu postačí čtvrtinová dávka.
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sůl a promícháme.
- V druhé nádobě rozmícháme teplé mléko s jogurtem a rozdrobeným droždím.
- Mléko s jogurtem a droždím vylijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto, které bude trochu tužší.
- Vypracované těsto hned (bez kynutí) přemístíme do velkého mikroténového sáčku, který předtím uvnitř vymastíme olejem (aby se těsto nelepilo). Těsto můžeme ještě v sáčku propracovat. Uzavřený sáček s těstem dáme asi na dvě hodiny vykynout.
- Nakynuté těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní desku a rozdělíme na přibližně 20 stejnoměrně velkých kousků, které necháme ještě chvíli nakynout.
- Kousky nakynutého těsta roztahujeme prsty od oleje do tvarů langošů a smažíme na pánvi po obou stranách do zlatova.
- Langoše potíráme česnekovou směsí (česnek rozetřený se solí a olejem). Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem, můžeme přidat kečup a tatarku podle chuti.
Tip: Langoše se dají připravovat i na sladko, zkuste je například s marmeládou.
Dobrou chuť!
_tip_