Dali byste si něco chutného, odlehčeného a zdravého, co vás ovšem zaručeně zasytí? Vyzkoušejte náš recept na buddha bowl, který právem patří mezi kuchařské trendy současnosti. Zvládne ho i začátečník a uvidíte, že bude chutnat stejně dobře jako v restauraci, jen vás přijde o poznání levněji.
Sdílej článek
Na čtyři porce budeme potřebovat:
- 300 g kulatozrnné nebo sushi rýže
- 1 mrkev
- polovinu okurky hadovky
- 250 g čerstvého lososa
- 100 g hrášku (nejlépe čerstvého)
- 1 menší cibuli
- 1 avokádo
- 4 lžíce olivového oleje
- 5 lžic sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžička drceného sušeného chilli
- 1 limeta
- lžíce sezamových semínek + na posypání
- hrst loupaných pražených arašídů na posypání
Postup:
Nejprve dáme vařit rýži podle návodu na obalu. Mezitím si připravíme čerstvou zeleninu. Mrkev a okurku omyjeme a oloupeme, oboje nakrájíme na tenké plátky, a ty pak na tenké proužky. Uvařenou rýži odstavíme a necháme odpočívat v přiklopeném hrnci, hrnec ideálně ještě zabalíme do utěrky. Na rozehřátou pánev nalijeme olivový olej, přidáme chilli, cibuli nakrájenou na tenké půlkroužky a necháme orestovat. Poté, co cibule zezlátne, do pánve přidáme sezamová semínka a přilijeme sójovou omáčku promíchanou s medem a šťávou z poloviny limety. Lososa nakrájíme na čtyři stejně velké části, osolíme a opepříme dle chuti a necháme ho orestovat v omáčce na pánvi z jedné strany cca 3 minuty. Kousky opatrně otočíme a orestujeme je z druhé strany maximálně 2-3 další minuty, aby zůstal měkký a šťavnatý. Kousky lososa opatrně vyndáme a nakonec do pánve přisypeme čerstvý hrášek (v případě, že použijeme mražený, hodíme ho na pánev ihned poté, co nám zezlátne cibule), necháme ho na mírném ohni ještě na chvíli změknout (1-2 minuty) a pánev poté odstavíme. Avokádo rozkrojíme vejpůl, vyndáme pecku a lžící vydloubneme vnitřek. Obě půlky avokáda nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Arašídy nakrájíme nahrubo. Na dno misek rovnoměrně rozdělíme rýži, na rýži vedle sebe naskládáme proužky mrkve a okurky, plátky avokáda, nakrájené arašídy a kousky lososa v omáčce. Avokádo posypeme sezamovými semínky a společně s lososem pokapeme zbytkem limetkové šťávy. Rýži můžeme navíc podle chuti zakápnout sójovou omáčkou.
Dobrou chuť!
_tip_