Cukety v těchto dnech hrají na zahradách jednu z hlavních rolí a to by se mělo odrazit i na našich talířích. Sezónní, čerstvé a lokální potraviny jsou ideální základ pro naše vaření. Přinášíme dva recepty, ve kterých využijete nejen cukety, ale i další zeleninu, která u nás právě dozrává.
Sdílej článek
Cuketová placka
Budete potřebovat:
- 1 větší cuketu
- 2 mrkve
- 1 cibuli
- 2 brambory
- 1 papriku
- česnek
- čerstvé bylinky podle chuti
- 2 – 3 vejce
- tvrdý sýr podle chuti
- kvalitní uzenina (nemusí být)
- strouhanka
- sůl
- pepř
Postup:
- Všechnu zeleninu včetně brambor a česneku omyjeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Pokud je cuketa velká, zbavíme ji středu, loupat nemusíme. Je-li ve směsi příliš vody, slijte ji.
- Do mísy s nastrouhanou zeleninou přidáme nasekané bylinky a vejce.
- Nastrouháme sýr a případně přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu. Osolíme, opepříme.
- Celou směs dobře promícháme a přidáme strouhanku. Směs by měla mít podobnou konzistenci jako při přípravě bramboráků.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Do hlubokého plechu umístíme pečicí papír a celou směs na něj rovnoměrně rozprostřeme.
- Pečeme tak dlouho, až se vše spojí, placka není příliš mokrá a nahoře je opečená dohněda, cca 45 – 60 minut. Podle potřeby upravujeme teplotu.
Cuketové karí
Budete potřebovat:
- 1 větší cuketu
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 jablko
- 1 cibuli
- česnek
- kari koření
- kurkumu, případně chilli
- sůl
- kokosové mléko
- olej
- můžete přidat dýni, brambory, papriku, nebo jakoukoli další zeleninu podle chuti
- rýži
- čerstvý koriandr
Postup:
- Všechnu zeleninu a jablko si připravíme na drobné očištěné kousky.
- Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, na něm orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Na cibulku postupně přidáváme zeleninu od té nejtvrdší.
- Obsah pánve průběžně mícháme, nesmí se připalovat. Zeleninu zasypeme kari kořením, podle chuti a intenzity koření, cca kávovou lžičku (a také podle toho, pro koho je pokrm určený), přidáme kurkumu, cca 2 kávové lžičky, a kousky česneku a chilli, máme-li rádi ostré.
- Zalijeme kokosovým mlékem, osolíme a necháme dusit. Hlídáme hustotu a dusíme, dokud nebude vše v pánvi hotové a chutě se propojí. Kokosová chuť by měla být výrazná, dá se však mírně naředit vodou.
- Podávejte s vařenou rýží, můžete ozdobit nasekaným koriandrem.
Tip:
Nenechávejte cukety dorůst příliš velkých rozměrů, sklízejte menší a ochutnejte je čerstvé nakrájené na kolečka, budete překvapeni, jak dobře chutnají bez tepelné úpravy.