Dětská rádia na Pigy.cz

Všude samé cukety! Zkuste naše dva recepty

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cukety v těchto dnech hrají na zahradách jednu z hlavních rolí a to by se mělo odrazit i na našich talířích. Sezónní, čerstvé a lokální potraviny jsou ideální základ pro naše vaření. Přinášíme dva recepty, ve kterých využijete nejen cukety, ale i další zeleninu, která u nás právě dozrává.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cuketová placka

Budete potřebovat:

  • 1 větší cuketu
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 brambory
  • 1 papriku
  • česnek
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • 2 – 3 vejce
  • tvrdý sýr podle chuti
  • kvalitní uzenina (nemusí být)
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Všechnu zeleninu včetně brambor a česneku omyjeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Pokud je cuketa velká, zbavíme ji středu, loupat nemusíme. Je-li ve směsi příliš vody, slijte ji.
  3. Do mísy s nastrouhanou zeleninou přidáme nasekané bylinky a vejce.
  4. Nastrouháme sýr a případně přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu. Osolíme, opepříme.
  5. Celou směs dobře promícháme a přidáme strouhanku. Směs by měla mít podobnou konzistenci jako při přípravě bramboráků.
  6. Troubu předehřejeme na 180°C.
  7. Do hlubokého plechu umístíme pečicí papír a celou směs na něj rovnoměrně rozprostřeme.
  8. Pečeme tak dlouho, až se vše spojí, placka není příliš mokrá a nahoře je opečená dohněda, cca 45 – 60 minut. Podle potřeby upravujeme teplotu.

Cuketové karí

Budete potřebovat:

  • 1 větší cuketu
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 jablko
  • 1 cibuli
  • česnek
  • kari koření
  • kurkumu, případně chilli
  • sůl
  • kokosové mléko
  • olej
  • můžete přidat dýni, brambory, papriku, nebo jakoukoli další zeleninu podle chuti
  • rýži
  • čerstvý koriandr

Postup:

  1. Všechnu zeleninu a jablko si připravíme na drobné očištěné kousky.
  2. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, na něm orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Na cibulku postupně přidáváme zeleninu od té nejtvrdší.
  3. Obsah pánve průběžně mícháme, nesmí se připalovat. Zeleninu zasypeme kari kořením, podle chuti a intenzity koření, cca kávovou lžičku (a také podle toho, pro koho je pokrm určený), přidáme kurkumu, cca 2 kávové lžičky, a kousky česneku a chilli, máme-li rádi ostré.
  4. Zalijeme kokosovým mlékem, osolíme a necháme dusit. Hlídáme hustotu a dusíme, dokud nebude vše v pánvi hotové a chutě se propojí. Kokosová chuť by měla být výrazná, dá se však mírně naředit vodou.
  5. Podávejte s vařenou rýží, můžete ozdobit nasekaným koriandrem.

Tip:

Nenechávejte cukety dorůst příliš velkých rozměrů, sklízejte menší a ochutnejte je čerstvé nakrájené na kolečka, budete překvapeni, jak dobře chutnají bez tepelné úpravy.

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor