Už jako malé děti jsme milovali špagety se sýrem a kečupem. Naše děti nejsou jiné. Těstoviny jsou rychlé, rozhodně jsou zdravější než knedlíky, a mohou být i barevné!
Sdílej článek
Za mistry v přípravě těstovin všichni považujeme Italy. Ovšem původ této potraviny není zcela jasný, podle jistých zdrojů je vynalezli Číňané a do Evropy je dovezl Marco Polo v roce 1292. Itálie jim naprosto propadla a stala se těstovinovým rájem.
Dnes v obchodech nalezneme nepřeberné množství druhů, od těch nelepivých (vyrobených z vody a mouky z tvrdé pšenice – její zrna obsahují velké množství bílkovinného lepku), přes vaječné (ty jsou oblíbené hlavně čerstvé) až po barevné (zelené, červené a dokonce i černé, které svou barvu získávají přidáním inkoustu ze sépie) a bezlepkové (např. z kukuřice nebo rýže).
Jejich příprava je velice jednoduchá a rychlá. Děti ocení především červené rajčatové omáčky, které jsou mnohem zdravější než sladký kečup nebo smetanová zálivka. Budete-li příště pátrat, jakou rychlou večeři doma připravit, nebojte se sáhnout po pytlíku těstovin, do formy naskládejte nakrájená rajčata, přidejte nasekanou bazalku, stroužek česneku, osolte a upečte. Uvařené těstoviny pak smíchejte se vzniklou směsí. Můžete zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem.
Těstoviny mají nižší glykemický index než např. rýže, jsou lépe stravitelné a zasytí. Nízký glykemický index je důležitý v boji proti dětské obezitě (i když výživoví poradci těstoviny při hubnutí příliš nedoporučují) a jako prevence cukrovky. Těstoviny z tvrdé pšenice mají navíc vyšší obsah minerálních látek.
_tip_