Podzim je skvělé období, alespoň co se týče sklízení a tvoření zásob na zimu. Pokud máte spoustu rajčat a rajčatová omáčka i polévka vám už lezou ušima, připravte si podle následujícího receptu omáčku k zavaření.
Sdílej článek
Až nebudete mít čas připravovat jídlo, stačí otevřít skleničku, ohřát a základ na lečo, omáčku či sos k masu máte hotový.
Budete potřebovat:
- rajčata (můžete přidat i papriky)
- cibuli
- bazalku
- čerstvou petržel
- oregano
- pepř
- sůl
Postup:
Cibuli pokrájejte nadrobno a osmažte na oleji ve větším hrnci. Mezitím nakrájejte rajčata na malé kousky. Až začne cibule zlátnout, přidejte nakrájená rajčata, případně i papriky a duste tak dlouho, dokud se rajčata téměř nerozpadají. Nezapomeňte občas míchat, aby se nepřipálila. Začnou pouštět šťávu, takže není potřeba podlévat vodou. Zhruba po hodině dušení přidejte koření a čerstvou petržel a ještě poduste.
Po patnácti minutách vypněte plamen a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
Připravte si zavařovací sklenice, které jste předtím vydezinfikovali, například horkou vodou. Nalijte do nich rajčatovou směs a zavařte. Je jen na vás, jaký zvolíte způsob, jestli klasicky v zavařovacím hrnci nebo třeba v myčce. Postačí i otočit skleničku víčkem dolů a nechat vystydnout, ideálně přes noc.
A je hotovo. Dobrou chuť!
_tip_