13
Možná jste už o něm slyšely, zatím však ve vašem jídelníčku nenašlo své místo. A to je velká škoda. Protože avokádo, kterému se také přezdívá máslová hruška, je jedním z nejvýživnějších plodů na celé planetě! Vyzkoušejte naše recepty.
Sdílej článek
13
Nejprve ale pár slov o tomhle exotickém ovoci. Má nejnižší obsah vody, není sladké, zato dost tučné – obsahuje však velmi kvalitní tuky a je dokázáno, že právě ty z avokáda výrazně snižují hladinu cholesterolu.
Avokádo je také krásně máslové, doporučuje se proto jako náhrada másla nebo majonézy. V porovnání s ostatními druhy ovoce rovněž obsahuje nejvíc železa, které pomáhá proti anémii a doporučuje se konzumovat především těhotným ženám.
Je také bohaté na minerály, vitamíny a vlákninu a díky své zásaditosti působí příznivě na sliznici a na žaludeční prostředí. Rovněž pomáhá proti nervozitě, depresím a stresu.
A teď recepty – začněte třeba pomazánkami!
Guacamole
Budete potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- 4 cherry rajčata
- 1 limetku
- 2 stroužky česneku
- jarní cibulku
- hrst nasekaného koriandru
- sůl
- nachos chipsy (k zakusování)
Postup:
Avokádo vypeckujte, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji na kaši. Cibulku nakrájejte najemno, stejně tak rajčátka, přidejte k avokádu, promíchejte se šťávou z limetky.
Přihoďte prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a opět promíchejte. Dochuťte solí.
Milovníci ostřejších chutí si můžou do pomazánky přihodit na kousky nakrájenou papričku jalapeño.
Podávejte s nachos chipsy.
Avokádovo-vaječná pomazánka
Budete potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- 2 uvařená vajíčka
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžičku plnotučné hořčice
- jarní cibulku
- sůl, pepř
- pečivo
Postup:
Opět ovoce vypeckujte a dužinu lžičkou vydlabejte. Spolu s uvařenými vejci rozmixujte na kaši.
Vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, zakysanou smetanu a hořčici. Dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s pečivem dle chuti.
_tip_