Lidí s alergiemi na mléčnou bílkovinu přibývá jako hub po dešti, a tak je domácí výroba rostlinného mléka jednou z možných cest, jak doplnit jídelníček alergiků, ale také veganů nebo lidí se zájmem o zdravou výživu. Výroba rýžového mléka je opravdu jednoduchá, vyzkoušejte jej, třeba se nakonec ve vašem jídelníčku zabydlí natrvalo.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 100 g rýže
- vodu
- případně med nebo třtinový cukr na dochucení
Postup:
Pro výrobu rýžového mléka je nejlepší vybrat obyčejnou kulatozrnnou rýži, která se lépe rozvaří. Rýži nejprve necháme přes noc namočenou ve vodě, druhý den slijeme, zalijeme litrem čisté vody a dáme vařit.
Rýži úplně rozvaříme, po vychladnutí přelijeme do mixéru a řádně rozmixujeme. Nakonec přecedíme přes sítko nebo tkaninu. Máte-li raději sladší chuť, můžete přidat trochu medu nebo třtinového cukru.
Takto vyrobené mléko obsahuje velké množství sacharidů a téměř žádné tuky. Použít ho můžete všude tam, kam běžně dáváte kravské mléko.
_tip_