Sezona salátů je tady, takže se můžeme s chutí pustit do experimentů, zkoušet netradiční kombinace a vybrat si tu nejlepší. Jeden tip vyzkoušejte podle tohoto receptu – salát s hruškou a plísňovým sýrem.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- salát podle chuti (hlávkový, rukolu, polníček…)
- nivu nebo gorgonzolu
- sladkou hrušku
- vlašské ořechy
- hořčici
- med
- sůl
- pepř
Postup:
- Nejdříve si vyrobte zálivku smícháním medu, hořčice, soli a pepře v poměru podle chuti. Výsledná chuť by měla být sladká, ale současně pikantní, proto je lepší použít francouzskou hořčici (není nezbytné). Pokud je med příliš tuhý, vložte požadované množství v hrnečku do horké vody, povolí tak akorát.
- Umyté natrhané listy salátu nebo směs salátů vložte do mísy. Zalijte částí zálivky a promíchejte.
- Hrušku zbavte jádřince, nakrájejte na tenké plátky, přidejte do mísy.
- Plísňový sýr také nakrájejte na kousky a přidejte k salátu.
- Přisypte vlašské ořechy. Opět promíchejte, na závěr přelijte salát zbytkem zálivky a hned konzumujte.
Tip, jak udržet salát déle čerstvý:
- hlávce salátu seřízněte malý kousek košťálu, vložte do hlubokého talíře s trochou vody a uchovejte v lednici (ve vodě je ponořený pouze košťál). Pokud byl salát čerstvý, takto vydrží cca o dva dny déle. Jestli potřebujete salát uchovat delší dobu, rozeberte ho na jednotlivé listy, zbavte košťálu, listy vložte do mísy a zalijte studenou vodou, mísu nechejte v lednici. Salát bude křehký a jeho životnost se prodlouží ještě asi o další dva dny.
_tip_