Vzhledem k tomu, že Valašsko nebylo úrodným krajem, nebyla zde ani příliš bohatá a pestrá strava. Ta se především skládala z brambor a zelí, případně potom i z pohanky. Vznikaly zde jednoduché recepty, které ovšem léty na své kráse neztratily. Zkuste si připomenout jeden, který je s tímto krajem neodmyslitelně spjatý – pohankový kontrabáš.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- asi 400 g pohanky kroupy
- 250 g brambor
- trochu sádla
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g uzeného masa
- pepř
- sůl
Postup:
- Nejprve oškrábejte brambory a uvařte je v osolené vodě.
- Pohanku zalijte horkou vodou, nechejte chvíli odstát, vylijte, propláchněte pod studenou vodou, osolte a dejte vařit.
- Cibuli oloupejte nadrobno nakrájejte a na sádle osmažte, po chvíli přidejte oloupaný a pokrájený česnek, sůl, pepř a vařené brambory i s vodou a rozmačkejte je.
- Nakonec přidejte nakrájené povařené uzené maso a pohanku.
- Podávejte s chlebem ještě teplé.
Tip: Budete-li používat kvalitní pohanku, není ji potřeba zpařit, stačí jen uvařit. Kvalitní pohanku najdete v pohankovém mlýně na Valašsku, kde se poctivé mlynářské řemeslo dědí z generace na generaci.
_tip_