Máte rádi rozmarýn? Tato aromatická bylina s tvrdými jehličkami bývá nejčastěji používána k výrobě ochucených olejů, kořenicích směsí nebo rozmarýnového cukru. Jeho využití v kuchyni je tedy jedinečné a chuť nezaměnitelná, a jelikož již nyní narazíte na čerstvé rostliny, můžete se inspirovat naším receptem a upéct si vynikající slaný koláč.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Těsto:
- 200 g mouky
- 100 g sádla nebo másla
- 1 vejce
Náplň:
- 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 1 větvička čerstvého oregana
- 1 střední cibule
- 5 brambor
- sůl
- pepř
- 150 g šlehačky
- 150 g kysané smetany
- olivový olej na vymazání formy
Postup:
- Máslo nebo sádlo necháme při pokojové teplotě povolit, poté k němu přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto, které se nebude lepit.
- Vezmeme si menší zapékací mísu, vymažeme ji olejem, z těsta vyválíme placku, kterou vložíme do zapékací mísy tak, aby bylo až po okraj.
- Těsto potřeme olejem, brambory nakrájíme na tenké plátky, poklademe na těsto, osolíme, posypeme pokrájeným rozmarýnem a přidáme šlehačku.
- Na to poklademe další vrstvu brambor, osolíme a nakonec dáme kysanou smetanu smíchanou s rozmarýnem.
Pečeme v rozehřáté troubě 30–40 minut.
_tip_