Každá správná hospodyňka má svůj tajný recept na to nejluxusnější vánoční cukroví široko daleko. Ať už se jedná o vymazlené linecké, nejměkčí perníčky či nejlahodnější vanilkové rohlíčky, jedno je jisté – o svůj recept se s nikým jen tak nepodělí. Já ale udělám výjimku a prozradím vám postupně mé tři nejoblíbenější recepty na jednoduché a rychlé cukroví, o které se vaši blízcí doslova poperou. Vyzkoušejte letos něco nového!
Sdílej článek
Dnes pro vás mám náš rodinný recept na vynikající vanilkové rohlíčky, kterými se nebudete dusit. Tato nesmrtelná klasika má snad tisíce podob, a já se klidně vsadím, že lepší, než ty mé jste ještě nejedli. Nevěříte? Tak je vyzkoušejte.
Budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- kůru z 1 bio citronu
- 1 cm tlučené vanilky
- 110 g másla
- 1 žloutek
- 80 g moučkového cukru na obalení
Příprava těsta:
- Vyndáme si máslo z lednice a necháme změknout.
- Mezitím si najemno nameleme oloupané čerstvé mandle.
- Nastrouháme si kůru z bio citronu a v hmoždíři si natlučeme vanilku.
- Hladkou mouku smícháme s moučkovým cukrem a mandlemi.
- Přidáme citronovou kůru, vanilku a žloutek.
- Nakonec přijde změklé máslo, které rukama zapracujeme do směsi, až vznikne nelepivé těsto.
- Necháme těsto odpočinout v lednici do druhého dne.
Pečení:
- Z těsta postupně odkrajujeme malé části, ze kterých rukama uválíme žížaly cca 1 cm široké v průměru (správně, žádné formičky).
- Žížaly pak rozkrájíme nožem na stejně dlouhé díly (cca 3-4 cm).
- Každý dílek zahneme a položíme na plech na pečící papír.
- Pečeme na 175 stupňů v předehřáté troubě 12-15 minut do růžova (a dokud nezačnou rohlíčky krásně vonět).
- Vychladlé rohlíčky obalíme v míse s moučkovým cukrem, oklepeme a můžeme podávat či schovat do krabice.
Tip
Bílek, který vám při přípravě zbyde můžete využít v tomto receptu na výborné mandlové hříbečky!