Dětská rádia na Pigy.cz

Tajný recept na nejlepší cukroví: Vanilkové rohlíčky

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Každá správná hospodyňka má svůj tajný recept na to nejluxusnější vánoční cukroví široko daleko. Ať už se jedná o vymazlené linecké, nejměkčí perníčky či nejlahodnější vanilkové rohlíčky, jedno je jisté – o svůj recept se s nikým jen tak nepodělí. Já ale udělám výjimku a prozradím vám postupně mé tři nejoblíbenější recepty na jednoduché a rychlé cukroví, o které se vaši blízcí doslova poperou. Vyzkoušejte letos něco nového!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dnes pro vás mám náš rodinný recept na vynikající vanilkové rohlíčky, kterými se nebudete dusit. Tato nesmrtelná klasika má snad tisíce podob, a já se klidně vsadím, že lepší, než ty mé jste ještě nejedli. Nevěříte? Tak je vyzkoušejte.

Budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • kůru z 1 bio citronu
  • 1 cm tlučené vanilky
  • 110 g másla
  • 1 žloutek
  • 80 g moučkového cukru na obalení

Příprava těsta:

  1. Vyndáme si máslo z lednice a necháme změknout.
  2. Mezitím si najemno nameleme oloupané čerstvé mandle.
  3. Nastrouháme si kůru z bio citronu a v hmoždíři si natlučeme vanilku.
  4. Hladkou mouku smícháme s moučkovým cukrem a mandlemi.
  5. Přidáme citronovou kůru, vanilku a žloutek.
  6. Nakonec přijde změklé máslo, které rukama zapracujeme do směsi, až vznikne nelepivé těsto.
  7. Necháme těsto odpočinout v lednici do druhého dne.

Pečení:

  1. Z těsta postupně odkrajujeme malé části, ze kterých rukama uválíme žížaly cca 1 cm široké v průměru (správně, žádné formičky).
  2. Žížaly pak rozkrájíme nožem na stejně dlouhé díly (cca 3-4 cm).
  3. Každý dílek zahneme a položíme na plech na pečící papír.
  4. Pečeme na 175 stupňů v předehřáté troubě 12-15 minut do růžova (a dokud nezačnou rohlíčky krásně vonět).
  5. Vychladlé rohlíčky obalíme v míse s moučkovým cukrem, oklepeme a můžeme podávat či schovat do krabice.

Tip

Bílek, který vám při přípravě zbyde můžete využít v tomto receptu na výborné mandlové hříbečky!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor