Synonymem adventního a vánočního času plného pohodlí bývá pro mnohé vaječný likér. Postup na výrobu domácího vaječného likéru je snadný, a ten náš můžete skladovat v lednici i dlouho po Vánocích. Je ovšem tak lahodný, že vám nejspíše do Nového roku ani nevydrží…
Sdílej článek
Na cca 1 litr vaječného likéru budeme potřebovat:
- 500 ml kvalitního alkoholu, nejlépe bourbonu
- 8 žloutků
- 500 ml Jihočeské smetany ke šlehání
- 400 ml Jihočeského lahodného plnotučného mléka
- 100 ml kondenzovaného mléka
- 20 g mandlového cukru
- 20 g skořicového cukru
- 150 g cukru krystal
- skořice, nastrouhaný muškátový oříšek, kakao, mandle nebo cokoliv jiného k dozdobení
Postup:
Na mírném plamenu zahřejeme kondenzované mléko, plnotučné mléko a smetanu. Vše společně povaříme na mírném až středním plameni, dokud po stranách nezačnou vznikat bublinky. Pozor, směs se nesmí převařit, jinak by se mohla srazit! Zatímco se mléčná směs ohřívá, ve větší misce si smícháme vaječné žloutky se všemi druhy cukrů do jemné pěny. Jakmile se nám ve směsi mléka a smetany vytvoří bublinky, po troškách vmícháme do vaječné směsi. Vše promícháme, nalijeme zpět do hrnce, ale už nevaříme – směs pouze prohřejeme. Přidáme bourbon a pečlivě vše promícháme. Hotový likér skladujeme v lednici. Před servírováním ozdobíme skořicí, muškátovým oříškem, kakaem nebo plátky mandlí.
Dobrou chuť!
_tip_