Rostlinné klíčky jsou cestou ke zdraví a také k omládnutí. Zkuste je zařadit do svého jídelníčku, obzvlášť teď po zimě, kdy organismus potřebuje důkladnou očistu.
Sdílej článek
Z čerstvých klíčků můžete do jídel přidávat třeba klíčky řeřichy, sójy, mungo fazolí, cizrny, hrachu, čočky… Prostě jak je libo. A věřte, že váš organismus vám za tuto přírodní zdravou bombu poděkuje.
Vaječná omeleta s klíčky
Budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1/2 cibule
- 120 g mladých výhonků
- 100 g šunky
- hrst pažitky nebo petrželky
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup:
Na oleji osmahněte cibulku, pak do ní přidejte opláchnuté a okapané klíčky (záleží, které zrovna máte po ruce – fazole, hrách, čočku…) a nechte krátce zpěnit.
Poté zalijte rozšlehanými vejci, osolte a opepřete, přisypte pokrájenou šunku a hrst pažitky.
Pečte na mírném plameni, aby se klíčky nepřipálily.
Salát s bulgurem a klíčky
Budete potřebovat:
- ledový salát
- svazek ředkviček
- mladé výhonky
- 1/2 cibule
- 100 g bulguru
- 200 ml zeleninového vývaru
- vinný ocet, olivový olej
- sůl, pepř, cukr
Postup:
Přiveďte do varu zeleninový vývar, na 10–15 minut v něm pak nechte spařit bulgur.
Zchladlý bulgur smíchejte s klíčky.
Nakrájejte ledový salát a ředkvičky, promíchejte s bulgurem a klíčky a zalijte dresinkem.
Dresink připravíte tak, že osolenou jemně pokrájenou cibuli necháte chvilku pustit šťávu a pak smícháte s trochou oleje a octem, dle chuti osladíte.
_tip_