Sezóna cuket je v plném proudu, a tak je nejlepší čas na skvělou Italskou cuketovou polévku. Však už se i děti zvědavě vyptávají, kdy ji zase uvaříme.
Sdílej článek
Cuketa pochází z Itálie, kde se jí říká zucca. Často se přirovnává k okurce, ale téměř vždy se oproti okurce tepelně upravuje. Mladá cuketa se hodí syrová třeba do zeleninových salátů. Protože má velmi jemnou chuť, vyplatí se jí kombinovat s chuťově výraznými ingrediencemi. Ideální je sbírat malé až středně velké cukety do 25 cm, větší cukety mívají v sobě spoustu velkých semínek. Ale když už vám cuketa přeroste, nezoufejte, dobře se hodí právě do této výborné polévky, kterou budete mít hotovou během chvilky.
Budete potřebovat:
- 750 g cukety
- olivový olej
- 2-3 stroužky česneku
- 1 hrst bazalky
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- sůl
- pepř bílý mletý
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g parmezánu
- pečivo na krutony + máslo
Postup:
- Nejprve si připravte cuketu. Oloupejte, nebo důkladně očistěte. Nakrájejte na větší kousky.
- Cibuli pokrájejte na kostičky. Kostičky nemusí být pravidelné, cibule se v polévce rozvaří. Stroužky česneku rozkrojte napůl.
- Rozehřejte olivový olej ve větším hrnci na středním plameni.
- Přidejte cuketu, cibuli, česnek, bazalku a zvolna opékejte asi tak 10 minut, než cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut.
- Mezitím si připravte krutony. Pokrájejte pečivo na kostičky a opékejte ho na pánvi na rozpuštěném másle dozlatova.
- Když se polévka dovaří, můžete ji rozmixovat do hladka tyčovým mixérem nebo třeba šlehací metlou.
- Poté vmíchejte smetanu, petrželku a parmezán. Dosolte podle chuti a dobře zamíchejte.
- Polévka je hotová a vy můžete servírovat. Ozdobte ji opečenými krutony na másle, petrželkou, bazalkou a hoblinkami parmezánu.
Dobrou chuť!