Dětská rádia na Pigy.cz

Zkuste italská cuketovou polévku. Jinou už chtít nebudete

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sezóna cuket je v plném proudu, a tak je nejlepší čas na skvělou Italskou cuketovou polévku. Však už se i děti zvědavě vyptávají, kdy ji zase uvaříme.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cuketa pochází z Itálie, kde se jí říká zucca. Často se přirovnává k okurce, ale téměř vždy se oproti okurce tepelně upravuje. Mladá cuketa se hodí syrová třeba do zeleninových salátů. Protože má velmi jemnou chuť, vyplatí se jí kombinovat s chuťově výraznými ingrediencemi. Ideální je sbírat malé až středně velké cukety do 25 cm, větší cukety mívají v sobě spoustu velkých semínek. Ale když už vám cuketa přeroste, nezoufejte, dobře se hodí právě do této výborné polévky, kterou budete mít hotovou během chvilky.

Budete potřebovat:

  • 750 g cukety
  • olivový olej
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 hrst bazalky
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • sůl
  • pepř bílý mletý
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g parmezánu
  • pečivo na krutony + máslo

Postup:

  1. Nejprve si připravte cuketu. Oloupejte, nebo důkladně očistěte. Nakrájejte na větší kousky.
  2. Cibuli pokrájejte na kostičky. Kostičky nemusí být pravidelné, cibule se v polévce rozvaří. Stroužky česneku rozkrojte napůl.
  3. Rozehřejte olivový olej ve větším hrnci na středním plameni.
  4. Přidejte cuketu, cibuli, česnek, bazalku a zvolna opékejte asi tak 10 minut, než cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut.
  5. Mezitím si připravte krutony. Pokrájejte pečivo na kostičky a opékejte ho na pánvi na rozpuštěném másle dozlatova.
  6. Když se polévka dovaří, můžete ji rozmixovat do hladka tyčovým mixérem nebo třeba šlehací metlou.
  7. Poté vmíchejte smetanu, petrželku a parmezán. Dosolte podle chuti a dobře zamíchejte.
  8. Polévka je hotová a vy můžete servírovat. Ozdobte ji opečenými krutony na másle, petrželkou, bazalkou a hoblinkami parmezánu.

Dobrou chuť!

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor