Dětská rádia na Pigy.cz

Pobyt u tchánů. Jak na to, aby všichni přežili ve zdraví

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ať už jste přijeli na prázdniny, nebo vás nečekaná situace či plánovaná akce, jakou je například rekonstrukce bytu, vyhnala z vašeho domova do domácnosti tchánů, je třeba se na takový pobyt připravit. Možná je vaše tchyně ta nejlepší, jakou jste si mohla přát, přesto si delší společně strávený čas, navíc v její domácnosti, žádá pořádnou porci tolerance, trpělivosti a někdy i sebezapření. V případě poskytnutí azylu navíc vděk. Útěchou vám může být, že manželova matka má sice výhodu „domácího pole“, ale nejspíš to obě prožíváte podobně.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vycházejme z toho, že je vaše tchyně normální ženská. Že vám nedělá naschvály nebo vás příliš nepoučuje o tom, jak pečovat o jejího synka apod. To by pak byly všechny tipy zbytečné. Kromě jedné rady: vůbec k ní nejezděte.

Jak přežít ve zdraví

Tak tedy, buďte zdravě asertivní. Není od věci si předtím, než u tchánů zazvoníte, pročíst pár základních pouček, jak se chovat asertivně, a pak si alespoň na některé zkusit vzpomenout. Možná se vám to zdá trapně učebnicové, ale může se to hodit třeba ve chvíli, kdy vám tchyně radí, jak prát prádlo lépe, než to doposud děláte. Být asertivní, to se snadno řekne a hůř udělá, když se vám to ale podaří, je to předpoklad úspěchu. Řekněte si, co potřebujete k tomu, abyste mohla vy i vaše děti u tchánů (partner u rodičů nejspíš problém mít nebude) pohodlně fungovat, respektujte ale chod jejich domácnosti. Místo každé (jízlivé) poznámky se raději kousněte do jazyka. Vyplatí se to.

Vžijte se do situace vaší tchyně. Třeba se vám trochu uleví, když si uvědomíte, že i pro paní domu je to omezující. Přestože vaši rodinu ráda vidí, musí své návyky přizpůsobit. Smířit se s větším ruchem a chaosem, než na jaký je zvyklá. Možná ji znervózní, když jí zasáhnete do vaření a chodu kuchyně vůbec, a kdo ví, na co jsou s tchánem, za roky po odchodu dětí, zvyklí a jak si umí užívat podzimu života.

Uvařte, nakupte, ukliďte. Tedy pokud víte, že kuchyně není svatyní paní domácí. Jednak to tchyni jistě pomůže, a snad to i ocení. Vy budete mít čisté svědomí, že pohostinnosti partnerových rodičů nezneužíváte. Pokud se to nesetká s úspěchem, nenechte se rozhodit, váš záměr byl míněný dobře.

Je-li to už po několika dnech potřeba, naplánujte si program mimo domov. Navzájem si na chvíli odpočnete a děti ocení, že s nimi strávíte čas tak, jak si už dlouho slibujete.

Dopřejte dětem dostatek času s prarodiči, pokud o to budou všichni stát. Je to jedinečná příležitost, aby se vzájemně užili, a vy si můžete zařídit vše potřebné nebo zajít na kávu či do obchodů. A odpočinout si. Nenechávejte ale děti pouze s nimi příliš často, aby vám nebylo vyčteno, že péče babičky a dědečka zneužíváte.

Jste-li u tchánů v nuceném dočasném azylu, snažte se rekonstrukci vlastní domácnosti (nebo řešení jiného důvodu) co nejvíce urychlit. Přiložte ruku k dílu, efektivně slaďte práci řemeslníků. Pár dní společně s babičkou a dědou samozřejmě všichni přežijí, nakonec budou i spokojeni. V jiných kulturách nebo domácnostech je soužití několika generací a širší rodiny zcela běžné. Pokud na to ale nejste zvyklá a zoufale potřebujete svůj rytmus a systém, soukromí a jednoduše svoji domácnost, pak je na místě na řemeslnících nešetřit a být jim k dispozici.

Projevte vděk a pochvalte. Poděkujte za azyl, který vám přes všechny okolnosti výrazně usnadnil situaci. Najděte si něco, co byste pochválila a co tchyni udělá radost. Ať už je to oběd, nové šaty, vlasy od kadeřníka nebo sada cibulového porcelánu. Když bude vaše pochvala upřímná, určitě se na vás nenaštve. Jako poděkování uvařte společnou večeři, kupte květiny nebo udělejte to, o čem víte, že partnerovi rodiče ocení.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor