Ono se lehko řekne – jdeme na houby. Ale kdo se v tom má vyznat? Jedovatá, jedlá, chutná, vzácná… Ať už plánujete nasbírané houby uchovat, nebo z nich chcete uvařit skvělou hostinu, zaměřte se na pět nejchutnějších hub České republiky!
Sdílej článek
Ryzec
Vášniví houbaři mají pro ryzec své „rodinné“ názvy – máselník nebo bílá kravička. Důvod je prostý – klobouk ryzce v sobě ukrývá tekutinu podobnou mléku jak vzhledově, tak chuťově. Někomu dokonce chutná i syrový ryzec, proto si sem tam zobne už v lese. Dávejte si ale pozor, abyste ryzec nezaměnili s ryzcem ryšavým, který má velmi nepříjemnou chuť.
Ryzec je skvělou surovinou nejen do omáček, ale také jen tak ogrilovaný či v houbovém guláši. A to nemluvíme o smaženici!
Hřib
Kdo nezná hřib, nesmí do lesa, a kdo alespoň jeden nenajde, nesmí z lesa. Tak zní nepsané pravidlo všech houbařů. Chuťově jej nelze zaměnit s jinou houbou, i když vzhledově si ho někdy méně zkušení houbaři pletou s hořčákem. Pokud ale budete mít štěstí a najdete pravé hříbky, můžete se těšit na skvělé pochoutky!
Bedla vysoká
Máte-li rádi houbové řízky, pak určitě uznáte, že bedly jsou na ně nejlepší. Skvěle chutnají obalované v trojobalu a smažené na pánvi nebo plněné. Používejte ale pouze klobouky, nohy jsou poněkud tuhé. A ještě tip na závěr: pokud najdete bedel víc, než je třeba, nasušte je, nadrťte a používejte jako houbové koření.
Liška obecná
Těstoviny jsou v kombinaci se smetanou a houbami vynikající a lišky jsou pro to ideální volbou. Mají velmi specifický vzhled, takže je v lese rozhodně nepřehlédnete. Výborné jsou i naložené v octu.
Muchomůrka růžovka
Neděste se slova muchomůrka, právě tahle růžová je jedna z našich nejchutnějších hub. Stejně jako bedla se skvěle hodí pro přípravu řízků nebo polévek. Pozor ale na to, abyste si ji nespletli se s muchomůrkou tygrovitou – jsou si velmi podobné, ale ta druhá je prudce jedovatá. Rozdíl poznáte tak, že naříznete klobouk houby – růžovka začne růžovět, ale muchomůrka tygrovitá zůstane bílá.
_tip_