Dětská rádia na Pigy.cz

Anglický vánoční pudink

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tradice a zvyklosti různých zemí se prolínají a nikoho to dnes nepřekvapí. Je skvělé, že můžeme objevovat něco nového a to nejlepší začlenit mezi rodinné tradice. Na Vánoce jsme už na různé mezinárodní novinky zvyklí možná více než jindy v roce. Pokud tedy netrváte na výhradně českých zvycích, můžete zkusit připravit anglický vánoční pudink. Je ovšem nejvyšší čas s jeho přípravou začít. Zrát má i déle než měsíc.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

  • 50 g mandlí
  • 450 gramů sušeného ovoce
  • 1–2 jablka
  • 200 g kandované ovocné kůry
  • 1 celý muškátový oříšek (použijete tři čtvrtiny)
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 140 g hladké mouky
  • 100 g čerstvé strouhanky
  • 100 g cukru
  • 3 velká vejce
  • 3–4 lžíce brandy nebo koňaku
  • 250 g studeného másla (přímo z ledničky)
  • strouhaná kůra z poloviny pomeranče
  • 5 lžic moučkového cukru
  • parní hrnec

 

Postup:

  1. Nasekejte mandle nahrubo.
  2. Oloupejte a nastrouhejte jablka.
  3. Nakrájejte kandovanou kůru.
  4. Nastrouhejte tři čtvrtiny muškátového oříšku.
  5. Ve velké misce smíchejte mandle, jablka, kandovanou kůru, sušené ovoce, muškátový oříšek, skořici, mouku, strouhanku, cukr, vejce a 2 lžíce brandy nebo koňaku.
  6. Čtvrtinu másla nastrouhejte k ostatním surovinám do mísy a vše společně promíchejte. Opakujte, dokud nebude celé máslo nastrouháno, a poté míchejte po dobu 3–4 minut. (Při míchání byste si měli něco přát, proto se v míchání dle tradice střídá celá rodina. Na své přání myslí u míchání každý člen.)
  7. Do vymazané formy lžící plňte směs, jemně stlačujte.
  8. Formu přikryjte dvěma vrstvami pečicího papíru a alobalem.
  9. Převažte celý balíček provázkem – to vám pomůže vytahovat formu z parní lázně. Vařte v parním hrnci sedm hodin. Hlídejte, aby v lázni bylo vždy dostatek vody.
  10. Pudink průběžně kontrolujte, měl by mít hnědou barvu. Po vyjmutí nechejte zcela zchladnout, rozbalte, napíchejte do pudinku díry špejlí a vlijte ještě trochu brandy.
  11. Zakryjte čistým pečicím papírem a opět zavažte provázkem. Skladujte na suchém a chladném místě do Štědrého dne.

 

Tip: Pudink nelze okamžitě konzumovat; zhroutil by se a ingredience nebudou správně uleželé. Na Štědrý den pudink znovu zahřejte asi na hodinu v páře. Podávejte s brandy omáčkou.

Zbylý vánoční pudink můžete zmrazit (dobře zabalit) a poté znovu zahřát i v troubě.

Na brandy omáčku budete potřebovat:

  • 175 g změklého másla
  • strouhanou kůru z poloviny pomeranče
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 4 lžíce brandy nebo koňaku
  • kousek strouhaného zázvoru

Postup:

Smíchejte máslo s pomerančovou kůrou a moučkovým cukrem. Postupně zašlehejte brandy nebo koňak a strouhaný zázvor. V lednici vydrží až týden.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor