Masopust, tradiční období před začátkem postní doby, je spojeno s mnoha tradicemi a zvyky. Začíná po svátku Tří králů a trvá až do popeleční středy (letos 2. března). Nejslavnostnější by měly být poslední dny masopustu od tučného čtvrtku až do úterý. Užijte si je na karnevalu, v průvodu masek a nezapomeňte na dobré jídlo, protože pak nastává předvelikonoční půst.
Sdílej článek
Masopustní jídlo je bohaté a vydatné, pravý opak postní doby. Tradičně se podává vepřové pečeně, zabijačkové speciality, bůček nebo guláš, ze sladkého pak koblížky a Boží milosti. Pokud máte náladu na drobnou změnu, připravte si s námi místo guláše bigos, typické polské jídlo ideální na hodování i zahřátí, které je součástí polského masopustu.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce sádla
- 150 g špeku
- 2 cibule
- 3 klobásy
- 300 g hovězího zadního
- 300 g vepřového plecka
- 300 g vepřového bůčku
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- 120 g rajského protlaku
- 500 g syrového zelí
- 2 hrsti sušených hub
- 2 hrsti sušených švestek
- 3 dcl červeného vína
- 1/2 kg kysaného zelí
- Sůl
- Celý černý pepř
- 4 bobkové listy
- 1,5 lžičky kmínu
- trošku majoránky
Postup:
- Špek, maso a klobásy nakrájejte na kostky. Zelí nakrájejte na nudličky, sušené houby dejte do misky a zalijte je asi 2 dcl horké vody.
- Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a přidejte k němu slaninu. Až se vypeče, ale je ještě měkká, vsypejte kmín, bobkové listy a nakrájený bůček. Bůček chvíli smažte, aby pustil tuk.
- Po 15 minutách přidejte do hrnce hovězí maso a smažte ho asi 15 minut.
- Pak je čas na vepřové maso, vložte ho také do hrnce. Až bude vše pořádně osmaženo, doplňte bigos klobáskami, pepřem, paprikou, po chvilce rajským protlakem, nakrájenými namočenými houbami i s vodou a švestkami.
- Vše čtvrt hodiny smažte, přilijte víno a trochu horké převařené vody. Všechny ingredience by měly být ponořené. Bigos mírně osolte, hrnec přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte asi 4 hodiny.
- Během vaření bigos občas pořádně promíchejte. Pokud se vám zdá, že tekutiny je málo, přilijte ještě trošku vody. Ale s rozumem, měl by být dost hustý.
- Po třech hodinách vaření přidejte kysané zelí.
- Na závěr vaření dochuťte majoránkou, dosolte a opepřete.