Dětská rádia na Pigy.cz

Masopustní recept: Vyzkoušejte polský bigos

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Masopust, tradiční období před začátkem postní doby, je spojeno s mnoha tradicemi a zvyky. Začíná po svátku Tří králů a trvá až do popeleční středy (letos 2. března). Nejslavnostnější by měly být poslední dny masopustu od tučného čtvrtku až do úterý. Užijte si je na karnevalu, v průvodu masek a nezapomeňte na dobré jídlo, protože pak nastává předvelikonoční půst.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Masopustní jídlo je bohaté a vydatné, pravý opak postní doby. Tradičně se podává vepřové pečeně, zabijačkové speciality, bůček nebo guláš, ze sladkého pak koblížky a Boží milosti. Pokud máte náladu na drobnou změnu, připravte si s námi místo guláše bigos, typické polské jídlo ideální na hodování i zahřátí, které je součástí polského masopustu.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce sádla
  • 150 g špeku
  • 2 cibule
  • 3 klobásy
  • 300 g hovězího zadního
  • 300 g vepřového plecka
  • 300 g vepřového bůčku
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 120 g rajského protlaku
  • 500 g syrového zelí
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 hrsti sušených švestek
  • 3 dcl červeného vína
  • 1/2 kg kysaného zelí
  • Sůl
  • Celý černý pepř
  • 4 bobkové listy
  • 1,5 lžičky kmínu
  • trošku majoránky

Postup:

  1. Špek, maso a klobásy nakrájejte na kostky. Zelí nakrájejte na nudličky, sušené houby dejte do misky a zalijte je asi 2 dcl horké vody.
  2. Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a přidejte k němu slaninu. Až se vypeče, ale je ještě měkká, vsypejte kmín, bobkové listy a nakrájený bůček. Bůček chvíli smažte, aby pustil tuk.
  3. Po 15 minutách přidejte do hrnce hovězí maso a smažte ho asi 15 minut.
  4. Pak je čas na vepřové maso, vložte ho také do hrnce. Až bude vše pořádně osmaženo, doplňte bigos klobáskami, pepřem, paprikou, po chvilce rajským protlakem, nakrájenými namočenými houbami i s vodou a švestkami.
  5. Vše čtvrt hodiny smažte, přilijte víno a trochu horké převařené vody. Všechny ingredience by měly být ponořené. Bigos mírně osolte, hrnec přiklopte pokličkou a na mírném plameni vařte asi 4 hodiny.
  6. Během vaření bigos občas pořádně promíchejte. Pokud se vám zdá, že tekutiny je málo, přilijte ještě trošku vody. Ale s rozumem, měl by být dost hustý.
  7. Po třech hodinách vaření přidejte kysané zelí.
  8. Na závěr vaření dochuťte majoránkou, dosolte a opepřete.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor