Dětská rádia na Pigy.cz

Mangold: neprávem opomíjená zelenina

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Znáte mangold? Pokud ne, měli byste to napravit. Patří totiž mezi jednu z nejzdravějších zelenin!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mangold je znám už od dob starých Řeků a Římanů, kteří ho opěvovali pro jeho léčebné účinky. U nás si však svou oblibu začal získávat až v době poměrně nedávné.

Příbuzný s řepou

Říká se mu také cvikla, egyptský špenát, římská kapusta nebo římský špenát. Ať tak, či onak, jde o dvouletou zeleninu, jejíž listy můžete sklízet v průběhu celého léta i po něm.

Pokud si myslíte, že jde o „bráchu“ špenátu, jste na omylu. I když se připravuje podobně jako špenát a chuťově je si s ním také blízký, řadíme ho do zcela jiné kategorie – do příbuzenstva s řepou.

Bohatý na cenné látky

Nejcennější zásobárnu živin má mangold v listech a jejich řapících. A že jich rozhodně není málo! Ukrývá se v nich především mimořádné množství vitaminu K, dále je zdrojem vitaminů A, B, E a C.

Mangold obsahuje i nadprůměrné množství vápníku, hořčíku a draslíku. Esem v rukávu této zeleniny je i vysoký obsah vlákniny.

Seznam tělu prospěšných látek, které se v mangoldu ukrývají, tím však zdaleka nekončí. Obsahuje například i betain, který je velmi účinný v boji proti kornatění cév a podporuje jaterní činnost.

Vliv na naše zdraví

Je více než jasné, že díky pravidelné konzumaci této cenné zeleniny si váš organismus bude jen prozpěvovat. Čtěte, na co má mangold například vliv:

  • je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění a kornatění cév
  • rovněž pročišťuje krev
  • podporuje tvorbu červených krvinek
  • posiluje nervový systém (mimo jiné odstraňuje stres)
  • oddaluje řídnutí kostí
  • má močopudné účinky, tudíž pročistí ledviny a močové cesty
  • také má antiseptické a detoxikační účinky

Velmi vhodný pro děti

Mangoldu se prostě nebojte. Dokonce je vhodný i pro děti, kterým mnohdy chutná víc než špenát. Na rozdíl od špenátu totiž neobsahuje kyselinu šťavelovou – je tudíž o něco jemnější.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor