Dětská rádia na Pigy.cz

Listy zeleniny v kuchyni

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak v kuchyni zpracovat zeleninové natě? Jednoduše. Přidejte je do salátů, do polévek, připravte jako špenát, skvělé jsou i jako pesto.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zatímco bulvy ředkviček, kedlubny či červené řepy se jen tak nezkazí a v chladničce je můžete skladovat i několik dnů, jejich listy a natě je lepší zpracovat hned.

Ředkvičková nať do salátů či do pesta

Nať ředkviček rozhodně není tak palčivá/štiplavá jako samotná ředkvička. Chutná podobně jako kadeřávek nebo kapusta, a tak se perfektně hodí třeba do polévek, hlavně krémových, oceníte ji rovněž v zeleninových salátech.

Vykouzlíte z ní ale i skvělé pesto. Jak?

  1. Připravte si zhruba 3 hrsti listů, 6 lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku, 6 lžic parmezánu, 3 lžíce piniových ořechů, šťávu z půlky citronu.
  2. Rozmixujte, dejte do malých skleniček a uzavřené skladujte v ledničce.
  3. Pesto se hodí do těstovin, salátů, ale třeba ho můžete i jen tak rozetřít na bagetu.

Mrkvové pesto

Podobných způsobem si můžete udělat i pesto z mrkvové natě, které rovněž chutná výborně. Použijte stejné suroviny jako u předchozího postupu, jen zkuste ke všemu přihodit ještě navíc 2–3 listy máty.

A máte opět přísadu jak do salátů, tak do těstovin i na samotné pečivo.

Kedlubnová náplň do plněných paprik i omáčka na těstoviny

Kedlubnové listy jdou v kuchyni také používat různým způsobem. Opět se budou vyjímat v salátech, o pestu nemluvě. Zkuste je ale třeba přidat i jako část náplně do zelných listů či paprik.

A co třeba kedlubnová omáčka na těstoviny?

  1. Pokrájejte čerstvá rajčata a v pekáčku je promíchejte s olivovým olejem, česnekem, pepřem a tymiánem. Nakonec osolte.
  2. Na 15 minut nechte prohřát v troubě na 180 stupňů.
  3. Přendejte na pánvičku, přisypte nasekané listy kedluben a krátce poduste. Omáčku nakonec na talíři dochuťte parmezánem.

Listy řepy místo špenátu

Nať červené řepy je perfektní alternativou špenátu či mangoldu. Vždyť také mangold se chuťově od listů řepy příliš neliší. Jen je dobré z řepných listů před přípravou „špenátu“ odstranit žebra, která jsou trochu tužší.

Listy z červené řepy si můžete krásně uchovat i na zimu. Jednoduše je krátce poduste a dejte zamrazit.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor