Dětská rádia na Pigy.cz

Léčivá síla jitrocele

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Je léto a příroda nabízí spoustu bylinek, které si můžete natrhat a zpracovat do zásoby. Děti půjdou za chvíli do školky a do školy a s tím se ruku v ruce často objevují i různé virózy. A přesně to bude ta správná chvíle sáhnout do spíže po jitroceli, který je na nachlazení a podobné neduhy ideální.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jitrocel je u nás naprosto běžně rostoucí bylinka, určitě ji potkáte při procházce loukou. U nás rostou hned dva druhyjitrocel kopinatý má dlouhé, úzké listy, ten druhý má zase listy široké a krátké. Účinné vlastnosti mají oba druhy, je jedno, který si natrháte. Sbírejte jen neponičené listy bez hnědých fleků, nejlepší doba pro sběr je od května do srpna.

Způsoby, jak jitrocel zpracovat:

Sušení na čaj

Pokud máte sušičku, máte vyhráno. Pamatujte však na to, že byste na sebe neměli skládat velké vrstvy, čím méně, tím lépe. Pokud sušičkou nedisponujete, nevadí, jitrocel svažte za konec listů a zavěste do stinného, vzdušného prostoru, třeba na půdu, případně je rozprostřete na síta. Sušte rychle a poté schovejte do vzduchotěsné nádoby na temné místo.

Z takto nasušených jitrocelových listů můžete připravit čaj, který je vhodný například při:

  • nachlazení
  • angíně
  • chřipce
  • zánětu dýchacích cest
  • kouření, protože čistí plíce
  • zánětu močových cest
  • astmatu

Jak připravit jitrocelový sirup

Budete potřebovat:

  • čerstvé listy jitrocele
  • cukr, může být i třtinový
  • velkou zavařovací sklenici
  • citrony
  • trochu octa na omytí citronů

Jak na to:

  1. Listy jitrocele opláchněte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili nánosů prachu zvenku.
  2. Citron omyjte v octové vodě a nakrájejte na plátky.
  3. Sklenici vydezinfikujte, třeba vypláchnutím vroucí vodou, potom pečlivě vysušte.
  4. Na dno sklenice do centimetrové vrstvy naskládejte jitrocel, položte na ni dva plátky citronu a zasypte centimetrovou vrstvou cukru. Takto postupujte, dokud nezaplníte celou sklenici, pečlivě rukou stlačte. Poslední vrstvou bude cukr.
  5. Láhev postavte na místo, kam svítí slunce, třeba na parapet. Týden nechte odstát, mezitím se z jitrocele uvolní sirup a cukr se úplně rozpustí.
  6. Sirup přes plátno nebo velmi jemné síto přeceďte do lahví nebo menších skleniček. Pokud chcete zvýšit životnost sirupu, můžete sklenice zavařit.
  7. Uchovávejte v ledničce, kde vydrží několik měsíců.
  8. Hotový sirup můžete podávat po lžičkách nebo ho přidávat do čaje či ředit s vodou.

 

_tip_

 

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor