Dětská rádia na Pigy.cz

Naučte se rozeznat kvalitní kečup

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kečup – snad všechny děti ho milují. Proč? Kvůli jeho barvě? Nasládlé chuti? Ať tak, či onak, pokud se bez něj vaše ratolest neobejde, vybírejte alespoň ten nejkvalitnější. Poradíme vám, co na etiketě studovat, kdy zbystřit a kdy říct: Tak tenhle rozhodně ne!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Je několik složek, které byste si měla při výběru kečupu vzít pod drobnohled. Vyjmenujme si je.

Rajčata: Čím více, tím lépe

Vyhláškou stanovené minimální množství je 140 g rajčat na 100 g kečupu. Tady však platí, že čím více, tím lépe. Výživoví poradci radí, že kvalitní kečup by v ideálním případě měl mít na 100 gramů výrobku 200 gramů rajčat. Protože když jich je méně, je potřeba je při výrobě nahradit přidáním zahušťovadel nebo škrobů.

Sůl: Čím méně, tím lépe

Na etiketě také sledujte obsah soli. V tomto případě platí pravý opak než u rajčat, a to čím méně, tím lépe. Podle předpisů je povolené množství 3,5 gramu na 100 gramů výrobku. Odborníci však vidí optimální hranici ještě níže – okolo 1 gramu soli na 100 gramů výrobku, tedy 1 %.

Jak je to s cukrem?

I cukr má na etiketě své místo. Je nutné ale říct, že část ho pochází přímo z rajčat. Kečupy jsou však ještě přislazované. A to buď cukrem, nebo glukózo-fruktózovým sirupem. Rozdíl v nich není žádný, protože obě sladidla mají podobně vysoké kalorické hodnoty.

Plast, nebo lahev?

Rozhodujete se, zda koupit kečup v plastu, nebo ve skleněné lahvi? Plast je možná praktičtější při dávkování. Sklo vám ale zase napoví, že výrobek není chemicky konzervovaný. Skleněná lahev totiž, na rozdíl od některých plastových obalů, vydrží sterilaci při vysoké teplotě. Kečup v plastu se většinou bez chemické konzervace neobejde. Zato ale po otevření déle vydrží.

Jiný název než kečup

Jestliže v názvu výrobku nenaleznete slovo kečup (ale například „kečap“ nebo „kečupová omáčka“), ihned zbystřete. Výrobci tak chtějí zmást ty méně všímavé. Ve skutečnosti jde jen o to, že produkt obsahuje méně než minimální předepsané množství podílu rajčat.

Barviva: do kečupu nepatří!

Pokud obal bude nést informaci „bez umělých barviv“, jde opět jen o hru výrobce se zákazníkem. Ve skutečnosti se umělá barviva do kečupu dávat vůbec nesmějí! Takže „bez umělých barviv“ není žádná přednost, ale samozřejmost.

Červená barva je dílem lykopenu

Pro informaci – červenou barvu kečupu dodává přítomnost lykopenu v rajčatech. Je to přírodní barvivo a jeden z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, který může snižovat riziko rakoviny, posiluje cévy, srdce i mozek.
Uvádí se, že dvě polévkové lžíce kečupu mají více lykopenu než středně velké čerstvé rajče. Lykopen se totiž z rajčat snáz uvolňuje při vyšší teplotě.

Nejdražší nemusí být nejkvalitnější

Nedávno jsem v hypermarketu prostudovala etikety všech nabízených jemných kečupů. Většina jich obsahovala pouze minimální nebo jen o málo vyšší než vyhláškou stanovené množství rajčat na 100 g kečupu. Dokonce ani výrobek určený přímo dětem rajčat nemá o moc více.
Objevila jsem jen dva kečupy, které mají okolo 200 g rajčat na 100 g výrobku. Potěšil mě jeden ve skle – 240 g na 100 g kečupu. A upozorňuji, že nepatřil k těm nejdražším.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor